Analyysissa maailman parhaat fintech-osakkeet

Rahaliikenne on maailmalla siirtymässä yhä käteisestä online- ja etenkin mobiilimaksamiseen. Muutoksen ensimmäisessä vaiheessa pankkien rinnalle kohosivat luottokorttiyhtiöt ja sen jälkeen maksuja välittävät palveluyhtiöt. Tarkastelemme tässä artikkelissa mielenkiintoisimpia yhtiöitä finanssiteknologian kuumimmalta alalta.

Tatu Ronkainen
Tatu Ronkainen

Rahaliikenne on maailmalla siirtymässä yhä käteisestä online- ja etenkin mobiilimaksamiseen. Muutoksen ensimmäisessä vaiheessa pankkien rinnalle kohosivat luottokorttiyhtiöt ja sen jälkeen maksuja välittävät palveluyhtiöt. Tarkastelemme tässä artikkelissa mielenkiintoisimpia yhtiöitä finanssiteknologian kuumimmalta alalta.

Maksujen käsittely on siirtymässä yhä etenevässä määrin pelkkien luotto- ja pankkikorttien sijaan myös muille laitteille. Mobiilimaksaminen on arkipäivää jo monissa paikoissa ja nousussa myös Suomessa. Matkapuhelinvalmistajat ovat luoneet ominaisuuksia, joilla luottokorttien lähimaksuominaisuudet on saumattomasti yhdistetty puhelimiin. Near-field communicationia (NFC) hyödyntävät Google Pay ja Apple Pay, sekä puhelinnumeron avulla rahaa siirtävät applikaatiot kuten Siirto, MobilePay ja muut rahan liikkumista helpottavat ohjelmistot ovat osia yhdestä mielenkiintoisimmista fintechin osa-alueesta, maksujenvälityksestä (payment processing).

Lisäksi maksuja välitetään ja rahan siirtymistä helpotetaan myös internet-kaupankäynnissä, jossa rahaliikenteen toimivuutta ovat helpottamassa edelleen kolmannet tahot: yhtiöt, jotka eivät ole pankkeja eivätkä edes luottoyhtiöitä. Näitä kolmansia osapuolia ovat nykyiset finanssiteknologia-alan haastajat kuten PayPal, Square ja Global Payments.

Pankkisektori häviää teknologiakehityksen kärkiyrityksille

Pankkisektori on murroksessa. Pankkien perinteiset liiketoiminta-alueet saavat uusia haastajia alan ulkopuolelta. Haastajat ovat teknologisesti ja digikokemukseltaan perinteisiä pankkeja edellä. Pankkien tulevia tulovirtoja nakerretaan monelta suunnalta. Rahastojen ja varainhoidon palkkiotuottoja alentavat digitaaliset varainhoitopalvelut sekä ETF:t, maksujenvälityksessä vastassa ovat teknologian kärkinimet, joukkorahoitus ja muut digitaaliset lainapalvelut syövät rahoituksen myöntämistä. Pankkien on vaikea kilpailla kulurakenteensa kanssa, mikä perustuu konttoriverkostoon ja korkeisiin henkilöstökuluihin. Nämä kaikki tekijät ovat näkyneet esimerkiksi Nordean tulos- ja kurssikehityksessä. Nordealle on luvassa edelleen vaikeita aikoja, eikä käännettä positiiviseen ole odotettavissa.

Viiden vuoden tuotolla mitattuna finanssisektorin teknologiajohtajat Visa ja PayPal ovat lyöneet maailman parhaimpana pankkina pidetyn JPMorganin selvästi. Nordeaan verrattuna sijoittajien tuotot ovat olleet seitsenkertaiset.

Fintech-sektorin parhaat osakkeet

Suurimmat maksujen käsittelijät

Luottoyhtiöt ovat edelleen suurimpia maksujen käsittelijöitä, koska luottokorttimaksamisella on vuosikymmenien etumatka kehittyviin teknologioihin nähden ja luottokorttimaksaminen on toimiva tapa suurimmassa osassa maailmaa. Luottoyhtiöiden jättiläiset kuten Visa, Mastercard ja American Express ovat kuitenkin saamassa varteenotettavia haastajia maksujen käsittelyn siirtyessä verkkoon.

Lue koko artikkeli — kokeile 14 päivää ilmaiseksi

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Riski-indikaattori edelleen ”suosi osakkeita” -tasolla
Nvidia päihitti jälleen tulosennusteet – osake kohti huippulukemia
Sijoittajan valinnat