Veroporkkanoista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä

Helsingin Sanomat nostaa esiin säästö- ja sijoitusvakuutusten suosion kasvun ja niihin liittyvät veroedut (HS 4.4.2014). Toimittaja Tuomo Pietiläinen kirjoittaa jutussaan näin: ”Henkivakuutusyhtiö ja asiakas voittavat, laskun maksavat veronmaksajat.”

Vieraileva kirjoittaja
Vieraileva kirjoittaja

Helsingin Sanomat nostaa esiin säästö- ja sijoitusvakuutusten suosion kasvun ja niihin liittyvät veroedut (HS 4.4.2014). Toimittaja Tuomo Pietiläinen kirjoittaa jutussaan näin: ”Henkivakuutusyhtiö ja asiakas voittavat, laskun maksavat veronmaksajat.”

Pietiläisen kanssa on helppo olla samaa mieltä siitä, että henkivakuutusyhtiöt hyötyvät. Sijoittajien voitoista en ole niin varma.

Otetaan esimerkiksi Nordean yksityissijoittajille tarjoama kapitalisaatiosopimus. Siinä sijoittajilta peritään yhden prosentin kuormituspalkkio varoista, jotka sopimuksen kautta sijoitetaan. Sen lisäksi sijoittajat maksavat 0,4 prosentin vuotuinen hoitopalkkion.  Mikäli sijoituskohteeksi valitaan pankin tarjoama tuottokori, siitä menee lisäksi 0,95 prosentin vuotuinen palkkio.

Oletetaan, että sijoittaja panee syrjään 10 000 euroa 20 vuodeksi ja saa sijoitukselleen seitsemän prosentin vuotuisen tuoton ennen kuluja. Jos hän sijoittaisi varat rahastoon, jonka hallinnointipalkkio on sama kuin pankin tuottokorin eli 0,95 prosenttia, hän päätyy 32 400 euroon. Jos hän tekisi saman kapitalisaatiosopimuksen ja tuottokorin kautta, hän päätyisi 30 000 euroon.

Tässä oletetaan, ettei sijoituskorin varoja sijoiteta edelleen muihin sijoitustuotteisiin, joiden kulut lisäisivät sijoittajan kulukuormaa edelleen. Kuormituspalkkiota ei myöskään ole otettu huomioon, koska osa rahastoistakin perii merkintä- ja lunastuspalkkioita. Näillä oletuksilla laskien veroetu maksaisi sijoittajalle 2 400 euroa. Mitä hän saisi vastineeksi?

Kiistaton hyöty olisi, että sijoittaja voi nostaa kymppitonnin ilman veroseuraamuksia ja maksaa verot vasta sitten, kun siirtyy nostamaan sijoitustensa tuottoja – mikäli niitä on kertynyt.

Hän saa myös mahdollisuuden käydä arvopaperikauppaa ilman veroseuraamuksia. Tämä ominaisuus voi olla monelle sijoittajille mieluinen, mutta rahanarvoinen etu se olisi paljon pienemmälle joukolle. Tutkimus toisensa jälkeen todistaa, että ammattisijoittajatkin pärjäisivät yleensä paremmin, jos malttaisivat treidata vähemmän. Sekin kannattaa muistaa, että vakuutussijoittaja ei voi verotuksessaan vähentää myyntitappioita.

Henkivakuutusyhtiöiden lisäksi varmoja voittajia ovat välityspalveluiden tarjoajat. Voi olla, että sijoittajille tämän tyyppisistä veroporkkanoista on lopulta enemmän haittaa kuin hyötyä. Niitä ihastellessa on helppo ummistaa silmänsä sijoittamiseen liittyviltä kuluilta, joiden merkitys saattaa olla veroetua huomattavasti suurempi.

Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat