Sijoittaja.fi:n riski-indikaattori ennustanut kurssinousun oikein

Sijoittaja.fi:n kokonaisriski-indikaattori nousi tammikuun lopussa lähelle kohonneen riskin ympäristöä. Tuloskauden edettyä odotuksia paremmin, kääntyivät riskit laskuun.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Sijoittaja.fi:n kokonaisriski-indikaattori nousi tammikuun lopussa lähelle kohonneen riskin ympäristöä. Tuloskauden edettyä odotuksia paremmin, kääntyivät riskit laskuun.

Kokonaisriski-indikaattori löytyy Markkinaympäristö nyt -osiosta, joka näkyy vain jäsenille.

Sijoittaja.fi:n kokonaisriski-indikaattori on laskenut tammikuun lopusta tasaisesti. Samaan aikaan osakekurssit ovat globaalisti nousseet.

Riski-indikaattori ei ole reagoinut Ukrainan kriisiin. Osakemarkkinoiden reaktiot kriisiin ovat jääneet olemattomiksi (pois lukien kotimaiset Venäjä-riskiä sisältävät yhtiöt).

Osakekursseihin vaikuttaa moni muukin tekijä kuin vallitsevat riskit. Esimerkiksi poliittisilla päätöksillä ja keskuspankkien pääjohtajien lausunnoilla on vaikutusta kursseihin.

Riski-indikaattori toimi. Markkinat hermoilivat Ukrainan kriisistä ja joistain odotuksia heikommista talousluvuista, mutta sijoittajan, joka luotti riski-indikaattoriin, ei tarvinnut hötkyillä. Turha kaupankäynti aiheuttaa kuluja ja heikentää siten salkun tuottoa. Ajoituksessa onnistuminen on myös äärimmäisen vaikeaa. Usein osakkeiden myynti ajoitetaan siihen, kun markkinoilla on paniikki. Ostot tehdään vastaavasti silloin, kun takana on komea nousuputki. Tämä on vieläkin tuhoisampaa salkun tuotolle kuin liiallinen aktiivisuus.

Sijoittaja.fi:n riski-indikaattori auttaa sijoittajaa päätöksenteossa. Kun epävarmuus lisääntyy, kannattaa tarkastaa, millä tasolla riskit ovat. Jos riskit ovat nousussa ja kohonneen riskiympäristön tasolla, voi harkita oman salkun riskitason alentamista. Salkun riskiä voi laskea myös ilman osakepotin realisoimista. Katso esimerkkinä artikkeli salkun suojaamisesta Ukrainan kriisin eskaloituessa. Jos taas riskit eivät ole hälyttävällä tasolla, ei kannata hötkyillä.

Riski-indikaattori020414

RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat