Venäjä-riippuvaiset yhtiöt nousussa Suomi Fundamentti -mallisalkussa

Suomi Fundamentti -mallisalkku päivitetty. Kärjessä jatkaa HKScan.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Suomi Fundamentti -mallisalkku päivitetty. Kärjessä jatkaa HKScan.

Suomi Fundamentti -mallisalkun tuottoero OMX Helsinki Cap -indeksiin on viimeisen kahden vuoden aikana pysytellyt lähellä nollaa. Viimeisen 12 kk:n aikana OMX Helsinki Cap -indeksi on tuottanut mallisalkkua paremmin.

Yleensä salkku on tuottanut paremmin laskupörssissä. Vastaavasti kovan nousun aikoina indeksi on usein ollut tuottavampi. Riski onkin ollut Suomi Fundamentissa OMX Helsinki Cap -indeksia alempi.

Tällä hetkellä Suomi Fundamentti -mallisalkussa suurimmalla painolla on HKScan. Toisena on pienyhtiö Panostaja. Kummankin yhtiön beeta-kertoimet ovat alhaiset ja korrelaatio indeksin (riippuvuus indeksin hintamuutoksesta) kanssa matala.

Mallisalkun kärkikymmenikköön on noussut monia Venäjä-riippuvaisia yhtiöitä. Sieltä löytyy mm. YIT, Aspo ja Nokian Renkaat. Kaikkia yhdistävä tekijä on se, että niiden kurssit ovat laskeneet. Tämä parantaa yhtiöiden arvostuslukuka. Toinen yhdistävä tekijä on se, ettemme osaa sanoa, paljonko Venäjän tilanne tulee vaikuttamaan yhtiöiden liiketoimintaan. Siksi näihin yhtiöihin liittyy nyt normaalia suurempi riski.

Mielenkiintoista on myös se, että KONE on noussut mallisalkkuun. Yleensä KONEen arvostuskertoimet ovat niin korkeat, ettei yhtiö pääse tunnusluvuilla salkkuun. Nyt Kiinan talouden yskiminen on laskenut KONEen hintaa ja osake näyttää houkuttelevalta. Yleensä KONEtta on kannattanut ostaa, kun kurssi on tullut alas. Pitkässä juoksussa KONEen kurssi on noussut tasaisesti. Sijoittajan tulee huomioida Kiina-riski ennen sijoituspäätöstä.

Katso mallisalkun sisältö täältä.

Mallisalkut kuukausijäsenyydellä, liity nyt!

Sijoittajan valinnat