Nokian tulos sijoittajan näkökulmasta

Nokia julkisti 2018 tuloksen. Käymme tuloksen läpi sijoittajan näkökulmasta. Oliko tulos jättipotti vai pettymys?

Nokia osakkeet tulokset

Odotukset

Nokian tulosjulkistukseen oli ladattu valtavasti odotuksia. Kaikki kolme aiempaa kvartaalia olivat lieviä pettymyksiä ja tilanteen piti korjaantua viimeisellä neljänneksellä. Johto oli ohjannut osakekohtaista tulosta, joka olisi välillä 0,23 – 0,28 euroa.

Lisäksi Nokian osakekurssi oli noussut lähelle analyytikkojen tavoitehintaa. Korkeimmalle tasolle lähes kahteen vuoteen. Ericssonin hyvä tulos lisäsi odotuksia. Ennakoimme, että analyytikkojen ennusteisiin pääsy ei riittäisi markkinoille.

Nokian tulos

Nokian tulos vaikutti ensisilmäyksellä erinomaiselta. Syvempi tarkastelu kuitenkin osoitti, että kauniin kuoren alla oli pettmyksiä. Kokonaisuutena suoritus oli korkeintaan lievästi positiivinen.

Nokia löi analyytikkojen ennusteet, mikä oli odotettavissa. Nokian liikevaihto oli 6 869 M€ (analyytikoiden ennuste 6 660 M€) ja ei-IFRS-liikevoitto 1 120 M€ (ennuste 1 009 M€). Nokian liikevaihto ja tulos kasvoivat vertailukaudesta. Näin Nokian seitsemän kvartaalin liikevaihdon laskuputki katkesi. Nokian verkkoliiketoiminnan ja technologiesin operatiiviset tulokset olivat hyvin lähellä meidän ennusteita, eivätkä siten tarjonneet yllätyksiä. Nokian koko vuoden osakekohtainen tulos oli 0,23 euroa johdon ohjattua 0,23 – 0,28 euron tulosta. Tulos osui siten juuri ja juuri ohjauksen alalaitaan, eikä ollut jättipotti.

Vuonna 2019 Nokia odottaa verkkoliiketoiminnassa menestyvänsä ensisijaisia kohdemarkkinoita paremmin nyt ja pitkällä aikavälillä. Pettymys oli, että Nokia odottaa ensisijaisen kohdemarkkinan pysyvän melko tasaisena vuonna 2019. Aiemmin sen odotettiin kasvavan. Verkkoliiketoiminnassa Nokia ennakoi heikohkoa ensimmäistä vuosipuoliskoa, jota seuraa vahva toinen vuosipuolisko, ja ensimmäinen vuosineljännes on erityisen heikko. Koko vuodelta Nokia odottaa 0,25 – 0,29 euron osakekohtaista tulosta, mikä on alle analyytikkojen ennusteen 0,32 euroa. Osinkoa jaetaan 0,20 euroa kvartaaleittain (0,05 euroa per kvartaali).

Sijoittajan näkökulma

Pidämme yllättävänä, jos Nokian suoritus johtaa selvään kurssinousuun. Kurssinousua estää korkea arvostus (P/E yli 20 vuoden 2019 tuloksella), ohjaus erityisen heikosta Q1:stä ja laimeasta Q2:sta sekä verkkomarkkinan pysymisestä tasaisena laskee sijoittajien ostointoja. Koko vuoden tulokseen pääsy on siten jälleen toisen vuosipuoliskon ja Q4:n varassa. Nokian osakkeen ostamista harkitsevien kannattaa seurata rauhassa markkinareaktiot tältä ja seuraavilta päiviltä. On myös mahdollista, että parempi ostohetki on heikon Q1:n jälkeen. Positiivista oli, että johdon mukaan Nokia on vahvoissa asemissa megatrendissä, joka jatkuu myös vuoden 2020 yli.

Seuraa tuloskautta

Seuraa suomalaisten osakkeiden tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä. Tulosseurantataulukosta saat nopean käsityksen, missä suomalaisten osakkeiden tuloskaudella mennään. Näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset, ja milloin loput tulokset julkistetaan.

  • Osavuosikalenteri
  • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
  • Toteutuneet liikevaihdot, tulokset ja yhtiön suoritus

Näin seuraat tuloskautta Sijoittaja.fi:ssäSINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy