Apple löi ennusteet, iPhoneja käytössä 900 miljoonaa kappaletta

Apple päihitti tulosvaroituksen jälkeen lasketut Q1/2019 ennusteet ja teki uuden ennätyksen osakekohtaisessa tuloksessa. Yhtiö ilmoitti myös, että sen iPhoneja on aktiivisessa käytössä häkellyttävät 900 miljoonaa kappaletta. Heikoista näkymistä huolimatta yhtiön osake nousi julkistuksen jälkeen noin 5%.

Tatu Ronkainen
Tatu Ronkainen

Apple päihitti tulosvaroituksen jälkeen lasketut Q1/2019 ennusteet ja teki uuden ennätyksen osakekohtaisessa tuloksessa. Yhtiö ilmoitti myös, että sen iPhoneja on aktiivisessa käytössä häkellyttävät 900 miljoonaa kappaletta. Heikoista näkymistä huolimatta yhtiön osake nousi julkistuksen jälkeen noin 5%.

Cupertinon jättiläinen Apple julkaisi odotetun ja tärkeän Q1/2019 tuloksensa eilen. Yhtiön kuun alussa laskemat ennusteet pitivät paikkansa yllättävän hyvin: neljänneksen liikevaihto $84,3Mrd ja osakekohtainen tulos $4,18 olivat molemmat hieman ennusteita $83,97Mrd ja $4,17 paremmat. Osakekohtainen tulos oli Applen kaikkien aikojen paras. Yhtiön osake oli tulosjulkistuksen jälkeen kivassa, noin kuuden prosentin nousussa.

iPhone-myynti kutistuu, muut segmentit kasvussa

iPhonejen myyntimäärien ja liikevaihdon laskiessa Apple tarvitsee kasvua muualta. iPhone-liikevaihto laski reilusti (-15%), mutta muut liiketoiminta-alueet kasvoivat verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen. Ennätyksellisiin liikevaihtoihin ylsivät jälleen palvelut ($10,9Mrd +19%), Mac ($7,42Mrd +9%), sekä puettavat, koti- ja lisälaitetuoteryhmä ($7,31Mrd +33%). Myös iPadien liikevaihto kasvoi 17%. Tilanne segmenttien osalta näyttää terveemmältä kuin vuosi sitten. Vuoden 2017 vertailuneljänneksellä iPhonet tuottivat liki 70% yhtiön liikevaihdosta, kuluneella neljänneksellä enää 61%. Koska yhtiön kokonaisliikevaihto jäi vertailuajanjaksosta -4,5%, on Applen muilla kasvuajureilla vielä hieman kirittävää jotta kokonaisliikevaihto saadaan jälleen kasvuun iPhone-liikevaihdon jatkaessa kutistumistaan.

Kuun alussa annetussa tulosvaroituksessa yhtiö ilmaisi Kiinan tilanteen vaikuttaneen laskettuihin ennusteisiin. Tähän yhtiö ei ottanut enempää kantaa julkistuksessaan, mutta rahoitusselvityksestä nähdään, että suur-Kiinan alueen liikevaihto putosi $17,96 miljardista $13,14 miljardiin. Pudotusta kertyi siis -26,8%. Yli neljänneksen pudotus yhtiön kolmanneksi tärkeimmällä markkina-alueella näkyi siis selkeästi koko tuloksessa.

Mikä on Applen seuraava hitti?

Apple on ilmoittanut, ettei se julkaise tulosten yhteydessä enää iPhonen kappalemyyntimääriä. Sen sijaan yhtiö pyrkii kertomaan jatkossa siitä, kuinka monta puhelinta on aktiivisessa käytössä ja kuinka monta Applen laitetta on yhteensä asennettuna. CFO Luca Maestrin mukaan iPhoneja on tällä hetkellä aktiivikäytössä käsittämättömät 900 miljoonaa kappaletta, asennettujen Apple-laitteiden määrän yltäessä 1,4 miljardiin yksikköön.

Laitteiden uskomaton määrä mahdollistaa Applelle palveluliiketoiminnan nopean ja suoraviivaisen kasvattamisen sikäli kun uusia hittipalveluita saadaan lanseerattua. Muun muassa pitkään odotettu suoratoistopalvelu sopisi erittäin hyvin tähän muottiin. Palvelut ovat Applelle myös erittäin tuottoisia: käyttökate palveluissa oli 63% ja palveluilla oli yhteensä 360 miljoonaa tilaajaa.

Suuri laitemäärä kertoo myös siitä, että Applen tuotteet ovat edelleen uskomattoman suosittuja ja että uusi läpimurtotuote ei välttämättä edes löydy palvelusegmentiltä. Applella on vahva historia myös laitemarkkinoiden uudistajana, eikä ole lainkaan epätodennäköistä odottaa seuraavan läpimurtolaitteen tulevan juuri Cupertinosta.

Jotain uutta yhtiö kuitenkin kaipaa jo vuoden 2019 aikana. Ennuste seuraavalle neljännekselle on sekin pessimistinen: yhtiö odottaa $55-59Mrd liikevaihtoa, analyytikoiden ennusteen ollessa $59Mrd. Vuoden 2018 vertailuajanjaksolla yhtiö tuotti $61,1Mrd, eli liikevaihdon odotetaan kutistuvan ainakin muutamalla prosentilla. Odotukset olivat matalalla, josta kertoo osakekurssin nousu tulosraportin jälkeen.

Seuraa tuloskautta

Seuraa suomalaisten osakkeiden tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä. Tulosseurantataulukosta saat nopean käsityksen, missä suomalaisten osakkeiden tuloskaudella mennään. Näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset, ja milloin loput tulokset julkistetaan.

  • Osavuosikalenteri
  • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
  • Toteutuneet liikevaihdot, tulokset ja yhtiön suoritus

Näin seuraat tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Elisa aloitti vuoden vakaalla suorituksella
Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat