Nvidialta tulosvaroitus, Kiinan markkinatilanne huolestuttava

Näytönohjainvalmistaja Nvidia antoi tulosvaroituksen. Varoituksen syyksi mainittiin heikkenevät makrotaloudelliset olosuhteet, erityisesti Kiinassa. Aikaisemmin mm. Apple antoi tulosvaroituksen johtuen iPhonen myynnin heikentyneestä kysynnästä Kiinan markkinoilla.

Tatu Ronkainen
Tatu Ronkainen

Näytönohjainvalmistaja Nvidia antoi tulosvaroituksen. Varoituksen syyksi mainittiin heikkenevät makrotaloudelliset olosuhteet, erityisesti Kiinassa. Aikaisemmin mm. Apple antoi tulosvaroituksen johtuen iPhonen myynnin heikentyneestä kysynnästä Kiinan markkinoilla.

Nvidian osake romahti lähes -15% yhtiön annettua tulosvaroituksen sen Q4/2018 tuloksesta. Tämä sen lisäksi, että yhtiö ilmoitti jo edellisen neljänneksen tulosjulkistuksessa kryptovaluuttojen louhinnan hidastumisen aiheuttaneen varastoylijäämää, jonka purkamisen vaikutukset heijastuvat aina Q2/2019 asti. Varaston keventämisen vaikutukset ovat edenneet johdon suunnitelmien mukaisesti, eikä tulosvaroitusta annettu sen seurauksena. Nvidian varsinainen tulosjulkistus on 14. helmikuuta.

Kiinan markkinatilanne huolestuttava

Yhtiö laski Q4 liikevaihtoennustetta reilusti, aikaisemmasta $2,70 miljardista $2,20 miljardiin. Syyksi heikkoon tilanteeseen yhtiö mainitsi ”heikkenevät makrotaloudelliset olosuhteet, erityisesti Kiinassa”. USA-Kiina kauppasodan ja Kiinan yleisen taloudellisen tilanteen vaikutukset ovat olleet erityisesti Yhdysvaltalaisten teknologiaosakkeiden heikkojen tulosten tai tulosennusteiden taustalla. Myös aikaisemmin tulosvaroituksen antanut Apple kertoi Kiinan tilanteen heikentäneen yhtiön tulosta.

Heikentynyt liikevaihto näkyi erityisesti kahdella liiketoiminta-alueella: Gaming-segmentissä myynti yhtiön lippulaivatuotteissa, uusissa Turing-arkkitehtuurin näytönohjaimissa oli ennakoitua heikompaa. Arvioiden mukaan uutta teknologiaa mukanaan kantaneet näytönohjaimet eivät vielä pääse oikeuksiinsa nykyisissä peleissä ja tämä on saanut kuluttajat odottamaan RTX-teknologian käyttöönottoa kunnes se on käytössä useammissa peleissä ja laitteiden hinta on laskenut.

Datacenter-segmentti tuottaa myös alle ennusteiden. Useat alkuvaiheessa olleet sopimukset datakeskuksien laitteistoista jäivät vahvistamatta asiakkaiden siirtyessä varovaisempaan lähestymistapaan. Lyhyen tähtäimen vastoinkäymisistä huolimatta yhtiö katsoo, että datakeskuksissa, tekoälyssä ja supertietokoneissa on markkinapotentiaalia ja että yhtiön asema kilpaillussa markkinassa on ennallaan. Edellisellä neljänneksellä datakeskuksissa oli vielä 58% kasvu ja supertietokoneissa 48%.

Sijoittajan näkökulma – Nvidia optimistisena jatkosta

Toimitusjohtaja Jensen Huang painotti sijoittajille suunnatussa kirjeessä, että yhtiöllä on edelleen erinomaiset strategiset asemat sen ydinliiketoiminta-alueilla. Huangin mukaan erityisesti pelaamisen, suunnittelun, tekoälyn ja itseohjautuvien ajoneuvojen markkinat ovat paitsi tärkeitä ja kasvavia, myös erittäin suuria tulevaisuudessa.

Sijoittajan näkökulmasta Nvidian tilanne on mielenkiintoinen. Yhtiön täytyy edelleen purkaa kryptovaluuttojen laskun aiheuttama inventaarioylijäämä, johon tuhraantuu vielä muutama neljännes. Yhtiön osake on jo nyt laskenut vuoden 2018 huipputasosta yli -50%. Nvidia on kuitenkin edelleen ylivoimainen markkinajohtaja näytönohjaimissa ja vahva myös muilla liiketoiminta-alueilla.

Hetkellinen heikompi jakso voikin avata sijoittajalle erinomaisen ostomahdollisuuden. Varovainen sijoittaja odottaa käännettä vielä 1-2 kvartaalia. Ostot kannattaa hajauttaa useampaan ajankohtaan. Riskinä on, että heikko suhdanne pitkittyy ja aiempaan kasvuun ja kannattavuustasoon ei ole paluuta. Tutki yhtiötä ja pisteiden kehitystä kansainvälisten osakkeiden Osaketyökalulla.

Tulosvaroituksella vaikutusta myös muihin siruyhtiöihin

Romahdus veti mukanaan myös yhtiön ainoan varteenotettavan kilpailijan AMD:n osakkeen, joka putosi lähes -8%. AMD ilmoittaa Q4 tuloksestaan 29.1.2019. Myös siruyhtiöitä seuraava PHLX Semiconductor Index putosi -2%. Muutos on suuri siihen nähden, että viime torstai oli yksi indeksin parhaimmista päivistä kymmeneen vuoteen, päivän aikana indeksin 30 yhtiöstä 29 oli vielä nousussa.

Seuraa tuloskautta

Seuraa suomalaisten osakkeiden tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä. Tulosseurantataulukosta saat nopean käsityksen, missä suomalaisten osakkeiden tuloskaudella mennään. Näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset, ja milloin loput tulokset julkistetaan.

  • Osavuosikalenteri
  • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
  • Toteutuneet liikevaihdot, tulokset ja yhtiön suoritus

Näin seuraat tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä

Sinua voisi kiinnostaa
parhaat osakkeet
Parhaat osinko-osakkeet Suomesta
Helsingin Pörssin kasvuosakkeet
Helsingin pörssin parhaat kasvuosakkeet
Analyysi: Wetteri povaa kannattavaa kasvua vuodelle 2024
Sijoittajan valinnat