Intel petti odotukset, Texas Instrumentsin onni laskettu ennuste

Intel petti sijoittajien odotukset. Erinomaisen Q3-tuloksen tehnyt yhtiö teki kädenlämpöisen Q4 tuloksen ja laski ennusteita reilusti. Texas Instrumentsin osakkeen onneksi koitui jo viime kvartaalilla laskettu ennuste. Puolijohdevalmistajien näkymät vuodelle 2019 ovat kehnot.

osakkeet teknologiayhtiöt tulokset

Näkymät ennusteita nihkeämmät

Hankalat ajat jatkuvat teknologiayhtiöille Yhdysvalloissa. Kuten aikaisemmassa artikkelissa mainitsimme, tulokset ovat ennusteita paremmat, mutta liikevaihto takkuaa. Puolijohdevalmistajat Intel ja Texas Instruments antoivat tulosjulkistuksen yhteydessä huolestuttavat arviot kasvusta vuonna 2019.

Texas Instrumentsin, Teradynen ja Xilinixin lyötyä ennusteet keskiviikkona, oli puolijohteita seuraavan indeksin PHLX Semiconductor Index:in (SOX) 30 yhtiöstä ainoastaan Qualcomm pakkasen puolella. Intel ei näitä odotuksia täyttänyt.

Intel

Tietokonesuoritinten ylivoimainen markkinajohtaja, sirujätti Intel julkaisi Q4/2018 tuloksensa eilen. Tulos oli selkeä pettymys sekä Intelille itselleen, että sijoittajille. Yhtiö löi ennusteet osakekohtaisessa tuloksessa $1,28 ($1,22 ennuste), mutta liikevaihto $18,66 Mrd jäi analyytikoiden ennusteelle $19,01 Mrd. Liikevaihto kuitenkin kasvoi 9% vertailukauteen nähden. Pettymyksen tuloksesta tekee erityisesti se, että Intelin edellinen neljännes oli erinomainen ja näytti hetken siltä, että yhtiön liiketoiminta ei kärsi muiden puolijohdevalmistajien tavoin USA-Kiina-kauppasodasta.

Näyttää kuitenkin siltä, että ongelmat koskettavat myös Inteliä. Yhtiön tärkeimmän liiketoimintasegmentin, kuluttajien tietokonetuotteiden, liikevaihto $9,82 Mrd kasvoi 10% mutta jäi ennusteista ($10,01 Mrd). Intelin mukaan ongelmia oli erityisesti hinta/laatu-suhteen tarjoomassa, johon pahin kilpakumppani AMD on keskittänyt tarjoomansa, ainakin ennen alkuvuoden CES-julkistuksia. On kuitenkin vaikea arvioida kuinka paljon liikevaihdosta AMD on onnistunut syömään. Täytyy muistaa, että AMD laski omaa Q4 ohjaustaan edellisen, huomattavasti Inteliä heikomman neljänneksen jälkeen. AMD julkistaa Q4/2018 tuloksensa 29.1.2019.

Intelillä oli vaikeuksia myös muussa liiketoiminnnassa, ennusteille jäätiin myös muisti- ja datakeskussegmenteillä. Erityisesti datakeskussegmentin kasvun putoaminen 50%:sta 24%:iin saattaa heijastua myös pilvipalveluyritysten kuten Amazonin, Googlen ja Microsoftin tuloksiin. Reilun putoamisen syyksi yhtiö arvioi sekä kysynnän, että myyntihintojen laskua. Intelin mukaan pilvipalvelutarjoajat pyrkivät markkinatilanteessa käyttämään olemassa olevaa kapasiteettia uusien hankintojen sijaan.

Vuodelta 2019 odotetaan alle prosentin kasvua

Vuoden 2019 jatkosta Intel povaa hankalaa. Yhtiö arvioi, että Q1/2019 osakekohtainen tulos jää vaatimattomaan $0,87, liikevaihdon ollessa $16 Mrd. Analyytikot odottivat reilusti parempaa, EPS $1,01 ja liikevaihto $17,35 Mrd. Koko vuodelle yhtiön $4,60 EPS- ja $71,5 Mrd liikevaihtoennusteet tarkoittaisivat vuositasolla alle yhden prosentin kokonaiskasvua.

Intelillä on ollut myös ongelmia löytää uusi toimitusjohtaja sen jälkeen, kun entinen sai lähteä tämän oltua suhteessa yhtiön työntekijän kanssa. Yhtiön väliaikaisena toimitusjohtajana toimii edelleen rahoitusjohtaja Bob Swan, jonka pesti on jatkunut nyt jo yli 7 kuukautta. Ymmärrettävistä syistä yli $200 miljardin teknologiayhtiön johtajan paikka ei kuitenkaan täyty hetkessä. Erityisesti tilanteessa, jossa ydinliiketoiminnan kilpailijoita on vihdoin näköpiirissä.

Vuoden tarkastelujaksolla S&P 500-indeksin selvästi päihittäneen Intelin kurssi laski tulosjulkistuksen jälkeen rajusti. Jälkipörssissä alamäkeä kertyi -7,36%. Täytyy kuitenkin muistaa, että Intelin kurssi oli noussut tulosjulkistusta edeltävänä päivänä toisen puolijohdevalmistajan, Texas Instrumentsin, aiemmin ilmoittaman ennusteisiin nähden hyvän tuloksen jälkeen noin 4%.

Texas Instruments (TI)

Viime neljänneksellä TI laski ohjausta johtuen kauppasodan uhkakuvista ja mahdollisesta kysynnän laskusta. Ilmeisesti ihan kaikki yhtiön pelot eivät toteutuneet, sillä Q4/2018 tulos osui liki ennusteisiin. Osakekohtainen tulos $1,27 ylitti $1,24 ennusteen, liikevaihdon $3,72 Mrd jäädessä hieman odotetusta $3,75 miljardista. Vuosittainen tuloksen kasvu oli 17%, myynnin hieman kutistuessa. Yhtiöllä on laaja asiakaspohja: TI valmistaa analogisia integroituja piirejä ja sulautettuja suorittimia useille eri toimialoille. Näistä analogisten tuotteiden liikevaihto kasvoi 4% vertailuneljännekseen, mutta sulautettujen järjestelmien liikevaihto vuorostaan kutistui 12%.

Kauppasodan kokonaisvaikutukset edelleen hämärän peitossa

Toimitusjohtaja Rich Templetonin mukaan USA-Kiina-kauppasodan kokonaisvaikutuksia yhtiön liiketoimintaan ei voida vielä määritellä. On epäselvää, johtuiko jo edellisellä kvartaalilla näkynyt kysynnän heikentyminen kauppasodasta vai puolijohteiden kysynnän luonnollisesta vähenemisestä. Selvää kuitenkin on, että hidastumista on näkynyt useimmilla TI:n markkinoilla. Seuraavalta neljännekseltä TI odottaa $1,21 osakekohtaista tulosta $3,48 miljardin liikevaihdolla. Analyytikoiden ennusteissa yhtiöltä odotettiin suurempaa, $3,6 Mrd liikevaihtoa. EPS-ennuste on likipitäen sama, $1,20.

Puolijohdevalmistajat ovat koosta riippuen herkkiä teknologiatuotteiden valmistajien kysynnän muutoksille. Epävarmuus jättimäisten tuotevalmistajien kuten Applen kysynnän muutoksista näkyvät usein reilusti sen toimittajien liiketoiminnassa.

Seuraa tuloskautta

Seuraa suomalaisten osakkeiden tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä. Tulosseurantataulukosta saat nopean käsityksen, missä suomalaisten osakkeiden tuloskaudella mennään. Näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset, ja milloin loput tulokset julkistetaan.

  • Osavuosikalenteri
  • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
  • Toteutuneet liikevaihdot, tulokset ja yhtiön suoritus

Näin seuraat tuloskautta Sijoittaja.fi:ssäSINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy