Northcrypto

Kv-tuloskausi: odotukset laskussa USA:ssa ja Euroopassa

Maailman markkina

Kansainvälinen tuloskausi on startannut. USA:n ja Euroopan suuriyrityksiä seuraavat S&P 500- ja STOXX 600-indeksien ennusteet ovat maltilliset. Edellisellä kvartaalilla yllätyttiin positiivisesti niin liikevaihdon, kuin osakekohtaisen tuloksen osalta. Tämän neljänneksen liikevaihtoyllätys vaikuttaa epätodennäköisemmältä FAANG-osakkeiden yskiessä.

Julkaistu: 22.01.2019 Kirjoittaja:

indeksi osakkeet tulokset tuloskausi

Tuloskausi Q4/2018

Tuloskausi USA:ssa ja Euroopassa on päässyt vauhtiin. Neljännen kvartaalin tuloksesta on raportoinut noin 10% S&P 500-indeksin seuraamista yrityksistä ja STOXX 600-indeksin seuraamista yrityksistäkin muutama. Ennustettu osakekohtainen tulos (EPS) on molemmissa indekseissä kääntynyt pieneen alamäkeen. Kuvaajista näkyy, että varsinkin STOXX 600-indeksin ennusteita on seurannut samankaltainen kehitys, vaikkakaan indeksin arvoon se vaikutus ei aina ole siirtynyt.

USA S&P 500 -indeksi

  • Liikevaihdon vuosittainen kasvuennuste 6,0%
  • EPS:n vuosittainen kasvuennuste on 10,6%

Osakekohtaisen tuloksen osalta kolme neljästä raportoineesta yhtiöstä on ylittänyt ennusteet. Osakekohtaisen tuloksen löi mm. Netflix, joka kuitenkin jäi liikevaihtoennusteista. Netflixin tulosta onkin pidetty tuloskauden lähtölaukauksena ja yhtiön suoritusta edellisellä kvartaalin ennusteena muiden FAANG-osakkeiden menestykselle. Tulosvaroituksen antanut Apple, sekä muut pörssin kärkiyhtiöt tekevät varmaa ja vahvaa tulosta, mutta liikevaihtoennusteisiin pääseminen tällä kvartaalilla on entistä vaikeampaa. Yhtiöiden koosta johtuen tämä vaikuttaa olennaisesti koko indeksin mahdollisuuksiin liikevaihdon kasvun ja erityisesti positiivisten yllätysten osalta.

Tuloksen raportoineista yhtiöistä noin puolet ovat lyöneet liikevaihtoennusteet, mutta vastaavasti noin puolet ovat jääneet ennusteista. Vielä edellisellä kvartaalilla 71% indeksin yhtiöistä löi ennusteet myös liikevaihdon osalta. Yllätyksien suuruus liikevaihdon osalta on jäänyt pieneksi ja voidaankin sanoa indeksiennusteen olleen tuloskauden alussa suhteellisen tarkka kun puhutaan liikevaihdon kokonaiskasvusta Yhdysvaltojen markkinoilla.

Mikäli indeksi päätyy tuloksen ja liikevaihdon osalta ennusteisiin, on kyseessä ensimmäinen neljännes sitten Q4/2017 kun vuositason tuloskasvu ei ylitä 20%:ia. Mutta samalla kyseessä olisi viides perättäinen kvartaali yli 10% tuloskasvua.

Suuret pankit esimerkkeinä

Yhdysvaltojen tuloskauden suunnannäyttäjiä ovat perinteisesti olleet suuret pankit. Pankkien odotetaan tietävän talouden ja markkinan tilanteesta muita enemmän. Lisäksi ne julkaisevat neljännestuloksensa tuloskauden alkupäässä. Q4/2018 tuloksen julkaisseista suurpankeista parhaiten menestyivät Bank of America ja Goldman Sachs, molemmat ylittivät sekä liikevaihto- että EPS-ennusteet. Citigroup ja Wells Fargo ylittivät EPS-ennusteen, mutta jäivät liikevaihdossa. JP Morgan sekä Morgan Stanley jäivät molemmista ennusteista ja laskivat reilusti pörssissä.

Toimitusjohtajien kommenttien perusteella Yhdysvaltain business- ja kuluttajasentimentti on vahva. Yhdysvaltain ei odoteta vaipuvan taantumaan. Vahvan dollarin ja matalan öljyn hinnan odotetaan vaikuttavan negatiivisesti kvartaalin tuloksiin. Kansainvälisen kasvun ennakoidaan hidastuvan ja pörssiyhtiöiden tuloskasvu heikkenee vuodesta 2018. Käynnissä oleva tuloskausi ja etenkin ohjaukset tulevat kertomaan paljon siitä, mihin suuntaan talous on menossa.

Eurooppa STOXX 600 -indeksi

  • Liikevaihdon vuosittainen kasvuennuste 4,9%
  • EPS:n vuosittainen kasvuennuste 6,0%

STOXX 600 -indeksi seuraa 600:aa yritystä kuudestatoista Euroopan maasta. Indeksin seuraamien yritysten neljännen kvartaalin osakekohtaisen tuoton arvioidaan nousevan 6,0% vuoden 2017 vertailuneljänneksestä. Liikevaihdon arvioidaan vastaavasti nousevan 4,9% vuoden takaisesta. Suurin osa kasvusta tulee energiasektorilta. Jos energiasektori jätetään huomioimatta, kasvua kertyy vain 3,9% tuoton ja 1,0% liikevaihdon osalta. Ennusteet, kuten yläpuolella olevasta kuviosta voi nähdä, ovat kääntyneet selkeästi maltillisemmiksi Q4/2018 kohdalla.

Jos puoli vuotta aikaisemmin energiasektorin heikko menestys heijastui vahvasti koko indeksin tulokseen, nyt on tilanne päinvastainen. Energiasektorin aikaisemmat heikot kvartaalit mahdollistavat nyt ennusteiden lyömisen niin liikevaihdon, kuin osakekohtaisen tuloksenkin osalta. Sama on näkyvissä myös S&P 500-indeksin energiayhtiöissä, joiden arvioidaan ilmoittavan sektoritasolla suurimmasta kasvusta.

STOXX 600 -indeksissä on mukana myös suurimmat suomalaiset osakeyhtiöt. Tutustu artikkeliimme suomalaisten osakkeiden tuloskaudesta.

Seuraa tuloskautta

Seuraa suomalaisten osakkeiden tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä. Tulosseurantataulukosta saat nopean käsityksen, missä suomalaisten osakkeiden tuloskaudella mennään. Näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset, ja milloin loput tulokset julkistetaan.

  • Osavuosikalenteri
  • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
  • Toteutuneet liikevaihdot, tulokset ja yhtiön suoritus

Näin seuraat tuloskautta Sijoittaja.fi:ssäSINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy