Apple avaa iTunesin muille televisiovalmistajille – tasoittaa tietä tulevalle suoratoistovideopalvelulle

Apple avaa iTunes-, AirPlay 2 ja HomeKit-palvelut televisiovalmistajien käyttöön. Samsung julkisti CES 2019-messuilla, että sen iTunes tulee sen älytelevisioille vielä tämän vuoden aikana. Applen palveluavaus televisiovalmistajien suuntaan tasoittaa tietä sen tulevaa suoratoistovideopalvelua varten.

Apple FAANG

Apple on perinteisesti pysytellyt poissa CES (Consumer Electronics Show)-messuilta, mutta tänä vuonna asiaan tuli muutama poikkeus. Ensiksi, Apple pystytti jättimäisen mainostaulun Las Vegasissa pidettävien messujen välittömään läheisyyteen. Mainostaulun viestinä oli yksityisyys taattuun Vegas-henkeen: ”What happens on your iPhone, stays on your iPhone.”

Apple purkaa laiterajoituksiaan

Toinen ja tärkeämpi poikkeus tuli kuitenkin televisiovalmistajien kautta: Apple avaa vihdoin iTunes-, AirPlay 2- ja HomeKit-palvelunsa muiden televisiovalmistajien käyttöön. Jatkossa palveluiden käyttäminen ei siis tule vaatimaan AppleTV:tä, vaan kuluttajat voivat käyttää palveluita esimerkiksi uusilla Samsungin televisioilla. Toistaiseksi muut valmistajat eivät ole vielä ilmoittaneet valmistavansa televisioita iTunes-applikaation kanssa, mutta AirPlayn ilmoitetaan toimivan myös Sonyn, LG:n ja Vizion laitteilla.

Avaamisella on selkeä tavoite: Applen panostukset tulevaan suoratoistovideopalveluun ovat kasvussa ja palveluliiketoiminta laitteella kuin laitteella on huomattavasti todennäköisemmin onnistuva kasvuajuri kuin Apple TV:n myynti. $10.8 miljardin liikevaihdon edellisellä kvartaalilla tuonut Applen palvelusegmentti on toimitusjohtaja Tim Cookin suunnitelmien mukaan tuplattu vuoteen 2020 mennessä. Palveluliiketoiminta kattaa tällä hetkellä noin 14% Applen kokonaisliikevaihdosta. Tähän on tulossa muutos paitsi liiketoiminnan kasvun kautta, myös siksi, että Apple ilmoitti juuri laskeneensa iPhonen tuotantoa 10%:lla.

Suoratoistovideopalvelua odotellessa

Avaamalla palvelunsa laitteistorajoituksia Apple parantelee asemiaan kokonaisvaltaisena mediakulutuksen jättiläisenä: Apple Music johtaa suoratoistopalveluita musiikin saralla ja tuleva videopalvelu tulee aidosti haastamaan paitsi Netflixin, myös Disneyn tulevan suoratoistopalvelun. Taistelusta tulee kova. Apple ymmärtää, että vaikka se kilpailee Samsungin kanssa verisesti puhelimissa, suoratoistopalvelussa se tarvitsee Samsungin liittolaisekseen.

Apple sijoittajan näkökulmasta

Applen osake on laskenut 35 % vuoden 2018 huippulukemista. Tammikuun alussa osake kävi vieläkin alempana, mutta on hieman palautunut pohjilta.

Tulosvaroituksen jälkeen toimitusjohtaja Tim Cook on kiertänyt paljon puhumassa Applen pitkäntähtäimen näkymistä. Yhtiö panostaa palveluhin ja haluaa ulos laitevalmistajastatuksesta.

Markkinoiden mielestä Apple on iPhonen myynnin varassa ja siksi iPhonen kysyntää koskeva tulosvaroitus otettiin synkästi vastaan. Sijoittajan on hyvä muistaa, että Apple on edelleen maailman tunnetuin brändi, jolla on valtava uskollinen kuluttajakunta. Yhtiö on myös rahantekokone. Applen ennustetaan tulosvaroituksen jälkeenkin tekevän yli $12 osakekohtaisen tuloksen vuonna 2019. Tällä yhtiön P/E:ksi saadaan hieman yli 12, joka on todella matala.

Hyvässä skenaariossa Applen ongelmat jäävät lyhytaikaisiksi ja Apple onnistuu muuntautumaan palveluyhtiöksi. Tällöin yhtiön P/E-luvulla mitatun arvostustasonkin pitäisi olla lähempänä 20 kuin 10. Varovainen sijoittaja odottaa kuitenkin vielä tulosjulkistuksen ja mahdollisesti kuluvan vuoden ensimmäisen kvartaalin tuloksen ennen isompia panostuksia osakkeeseen. Turvallisin tapa on jakaa sijoitteva summa useampaan ostohetkeen. Tutki Applea ja muita osakkeita kansainvälisten osakkeiden Osaketyökalulla.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT
YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Tutustu yritysjäsenyyteen!

Tilaa sijoittajakirjeSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy