AMD hyökkää haastamaan Intelin ja Nvidian lippulaivatuotteet

CES 2019-messut ovat käynnissä Las Vegasissa. Komponenttivalmistajat AMD, Intel ja Nvidia ovat avanneet vuoden 2019 suunnitelmiaan. Viime vuoden S&P500-indeksin kasvuvoittaja AMD laajentaa haastamaan nyt myös Intelin ja AMD:n huipputuotteet.

osakkeet teknologiayhtiöt

Intel, Nvidia ja AMD ovat olleet aktiivisia Las Vegasissa, maailman johtavilla CES 2019-elektroniikkamessuilla. Kaikki puolijohdevalmistajat paitsi lanseerasivat uusia tuotteita ja tuoteryhmiä, myös puhuivat siitä, mitä vuosi 2019 tuo tullessaan. Kaksinumeroista kasvua nauttineen puolijohdemarkkinan arvioidaan hidastuvan merkittävästi vuoden aikana, kuitenkin puolijohdeyhtiöitä seuraava Philadelphia Semiconductor Index (SOX) on ollut nousussa messujen aikana.

AMD (Advanced Micro Devices)

S&P 500-indeksin viime vuoden paras suorittaja AMD ennakkojulkaisi messuilla uudet Ryzen 3000 H ja U-sarjan suorittimet pelikannettaville, sekä ultraohuille kannettaville. AMD:n ilmoituksen mukaan suorittimet päihittävät pahimman kilpailijan Intelin  vastaavat suorittimet.

Keskiviikkona pidetyssä, varsinaisessa keynote-tilaisuudessa, AMD:n toimitusjohtaja Lisa Su puhui niistä laitteista mitä ennakkojulkistuksessa jätettiin mainitsematta: teknologiademoa näytettiin niin 7nm-arkkitehtuuriin perustuva Radeon VII-näytönohjaimesta kuin saman arkkitehtuurin, kolmannen sukupolven Ryzen-prosessoristakin. Kyseessä on selkeä strateginen muutos aikaisempaan. AMD tähtää uusilla laitteillaan kohti Intelin ja Nvidian lippulaivatuotteita, eikä keskity enää pelkästään hinta/laatu-suhteella kilpailemiseen.

AMD ilmoitti myös palveluyhteistyöstä Googlen kanssa, sekä palvelinliiketoiminnan kasvusta yhtiöiden, kuten Amazon, Microsoft, Baidu ja Tencent, kanssa. AMD:n esitys ei ehkä kuitenkaan ollut aivan sitä, mitä sijoittajat olivat toivoneet. Alkuviikosta nousussa ollut kurssi laski hieman juuri Sun puheenvuoron aikana, tasaantuen noin -2,70%:iin.

Intel

Yhdysvaltalainen suoritinvalmistaja ilmoitti vihdoin, että sen kauan (vuodesta 2016) odotetut kymmenennen sukupolven suorittimet tulevat markkinoille vuoden 2019 aikana. Loppuvuodelle 2019 kaavaillut, Ice Lake-prosessorit käyttävät Intelin uutta 10nm-prosessia.

Intel julkaisi myös 6 uutta prosessoria, jotka tullaan asettamaan myyntiin lähiaikoina. Viiden uuden julkistetun F-sarjan prosessorin erikoisuutena on, että Intel on pudottanut niistä pois integroidut grafiikkapiirit. Piirien poistaminen prosessoreista tulee todennäköisesti pudottamaan niiden hintoja, sekä lämmön – ja virrankulutusta ja näin mahdollistavan entistä paremman kilpailun AMD:n kanssa myös hinta-rintamalla.

Intel kertoi myös keskittyvänsä tuomaan markkinoille laitteita jotka ovat AI- ja 5G-yhteensopivia. Yhtiö ilmoitti myös aloittaneensa yhteistyön Alibaban kanssa. Yhteistyön tavoitteena on luoda tekoälyä käyttävä kolmiulotteinen yleisurheilijaseuranta, jota tullaan käyttämään Tokion 2020 olympialaisissa.

Nvidia

Myös kryptovaluuttahuumassa täytetyn varaston kanssa kamppaileva Nvidia julkaisi sijoittajien kannalta positiivisia uutisia. Yhtiö ilmoitti, että se laajentaa G-Sync-teknologiaa käyttävien näytönohjainten toiminnallisuuden G-Sync-yhteensopivien monitoreiden ulkopuolelle, soveltuviin Adaptive Sync-standardia käyttäviin monitoreihin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Nvidian näytönohjainten kaikki toiminnallisuudet saadaan käytettäväksi entistä edullisemmin, sillä aikaisemmin G-Sync-yhteensopivuus on vaatinut monitoreihin kalliin mikropiirin yhteensopivuuden mahdollistamiseksi.

Adaptive Synciä tukevissa näytöissä tällaista mikropiiriä ei tarvita, mutta toiminnallisuuden osalta sopivat näytöt ovat jatkossa identtisiä kalliiden piirien kanssa. Aiemmin ainoastaan kilpailija AMD:n näytönohjaimet ovat tarjonneet Adaptive Sync-mahdollisuuden. Nyt Nvidia iskee hintakilpailussa takaisin, sillä aikaisemmin ominaisuuden edullinen käyttöönotto on vaatinut heikompitehoisten, kilpailevien näytönohjainten hankkimista. Lisäseurauksena huippumonitorien hinta tulee todennäköisesti tippumaan, sillä G-Sync-piiriteknologiaa ei tarvitse enää sisällyttää niihin.

Nvidia julkaisi CES-messuilla myös RTX 2060-näytönohjaimen, joka tuo uusimmat näytönohjainominaisuudet paitsi hintatietoisen kuluttajan saataville myös ultrakevyille kannettaville. Nvidia julkaisi ensimmäisen kaupallisen Level2+ autopilottijärjestelmän Drive AutoPilotin, jota käyttävät esimerkiksi Continental ja ZF luodakseen autopilottijärjestelmän henkilöautoille. Lisäksi ilmoitettiin uudesta yhteistyöstä Mercedes Benzin kanssa tekoälyarkkitehtuurin tuomisesta saksalaisen valmistajan autoihin.

Tutki osakkeita myös Osaketyökalulla

Kaikki kolme puolijohdevalmistajaa löytyvät Osaketyökalustamme. Vertaile työkalulla osakkeiden pisteytystä, ominaisuuksia, arvostuslukuja, tunnuslukuja ja ennusteita.

Tutustu Sijoittaja.fi:n jäsenyyteen.  Valittavana joustava kuukausijäsenyys tai vuosijäsenyys!SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy