New call-to-action

Applelta tulosvaroitus – iPhonen myynti Kiinassa romahti

Apple antoi eilen tulosvaroituksen. Yhtiön toimitusjohtajan Tim Cookin allekirjoittamassa, sijoittajille suunnatussa kirjeessä yhtiö ilmoitti, että Q1/2019 liikevaihto tulee olemaan ennakoitua heikompaa. Tämä on myrkkyä Applen osakkeelle, joka on ollut laskussa jo pitkään matalasta ennusteesta johtuen.

Julkaistu: 03.01.2019 Kirjoittaja:

Apple FAANG

Apple antoi eilen tulosvaroituksen. Yhtiön toimitusjohtajan Tim Cookin allekirjoittamassa, sijoittajille suunnatussa kirjeessä yhtiö ilmoitti, että Q1/2019 liikevaihto tulee olemaan ennakoitua heikompaa. Tämä on myrkkyä Applen osakkeelle, sillä osake on ollut laskussa siitä lähtien kun kvartaalin alkuperäinen ennuste $89-93Mrd jäi analyytikoiden $93Mrd konsensusennusteelle.

Tulosvaroituksessa Apple arvioi liikevaihdon jäävän $84Mrd:iin. Vertailun vuoksi Q1/2018 liikevaihto oli $88.5Mrd. Aiemmin ennakoidun maltillisen (5%) kasvun sijaan Applen liikevaihto on siis kutistumassa vertailukaudesta.

Kirjeessä Cook listaa Applen alkuperäisessä ohjauksessaan huomioon ottamat seikat:

  1. iPhonen uusien mallien julkaisuajankohta ei osunut joulumarkkinoille viime vuonna. Edeltävänä vuonna näin tapahtui ja siksi kvartaalinen keskinäinen vertailu ei anna tarkkaa kuvaa kokonaistilanteesta. Applen mukaan tämä onnistuttiin ottamaan huomioon aikaisemmassa tulosennusteessa.
  2. Vahva dollari aiheuttaa valuuttakursseista johtuen non 200 korkopisteen laskun liikevaihtoon. Tämä oli myös otettu hyvin huomioon ennusteissa.
  3. Uusia tuotteita lanseerattiin ennätysmäärä. Uusien tuotteiden myynti kuitenkin rajoittui toimitusketjuissa aiheutuneen ruuhkan ja haasteiden vuoksi. Cook ilmoitti, että myös tämä otettiin onnistuneesti huomioon alkuperäisessä ennusteessa.
  4. Apple ennusti Q1:lle, että joillakin kasvavilla markkinoilla tulisi olemaan taloudellisia haasteita. Tämän vaikutuksen Apple aliarvioi reilusti.

Ylläolevista ja muista seikoista uusien iPhonejen myynti ontui enemmän kuin Apple oli ennakoinut ja sen seurauksena yhtiö leikkasi Q1/2019 liikevaihtoennustettaan.

Kehittyvien markkinoiden haasteet

Suurin yksittäinen syy Applen tulosvaroitukselle oli Kiinan markkinoiden kokonaisvaltainen hidastuminen. Cookin mukaan suurin osa kokonaisliikevaihdon- ja yli 100% kansainvälisen liiketoiminnan laskusta voidaan laskea johtuvan Kiinan markkinatilanteesta. Kiinan BKT:n kasvu edellisellä neljänneksellä oli hitainta 25 vuoteen ja kauppasota USA:n kanssa painoi sekä talousmarkkinoita, että kuluttajien kulutushalukkuutta.

Cook näkee kuitenkin valoa myrskypilvien välistä palveluliiketoiminnassa ja kertoo, että iOS-kehitystyö Kiinassa on innovatiivista ja palvelutuotteisiin sitoutuminen ja tyytyväisyys ovat erittäin hyvällä tasolla.

iPhone liian helppo huoltaa?

Tulosvaroituksessa ilmoitettu liikevaihdon lasku on kokonaan iPhonesta johtuvaa. Applen iPhonen ulkopuoliset liiketoiminta-alueet tulevat kasvamaan vuositasolla noin 19%. Uusien iPhonejen myynnin haasteina Cook listaa paitsi makrotaloudelliset ja vahvan dollarin aiheuttamat haasteet, myös mobiilioperaattoreiden tukien vähentyminen ja huomattavasti helpottunut mahdollisuus vaihtaa iPhonen akku.

Jälkimmäiset kaksi syytä vaikuttavat erityisesti kehittyvillä markkinoilla: jos kuluttaja joutuu kokonaisuudessaan maksamaan yli tuhannen euron hintaisen puhelimen, on todennäköistä, että hän haluaa huoltaa sitä sen sijaan, että tämä ostaisi aina uusimman mallin. Apple olikin jo aikaisemmin ilmoittanut, ettei se tule julkistamaan puhelintensa myyntimääriä enää jatkossa. Cookin mukaan myyntimäärät ja kappalekohtaisen hinnan laskeminen ei ole mielekästä johtuen tuotteiden jatkuvasti laajenevasta hintahaarukasta.

Applen tulevaisuus

Applen liikevoitto ja kassavirta ovat edelleen vahvat, ja yhtiö arvioi että sillä on $130Mrd käteisvarat Q1/2019 päättyessä. Haastavan kvartaalin päättyessä yhtiöllä on tarkoitus palata hieman taaksepäin ja keskittyä siihen luovuuteen, joustavuteen ja sopeutumiskykyyn joista Apple on tullut tunnetuksi ja jotka ovat edesauttaneet markkinoita mullistavien menestystuotteiden syntymisessä.

Operaattorien tukien vähentyessä Apple tulee keskittymään entistä vahvemmin kuluttajakohtaisten rahoitusvaihtoehtojen tutkimiseen, jotta kuluttajille olisi mielekästä vaihtaa puhelimensa aina uusimpaan malliin. Myös vaihdossa tapahtuva datan- ja muun informaation siirto tulee suoraviivaistaa niin yksinkertaiseksi, että uuden puhelimen käyttöönotto on täysin vaivatonta.

Kuten aikaisemmin mainittiin, Applen haasteet johtuvat täysin iPhonejen myynnin takkuamisesta. Yhtiön palvelu- ja muu tuoteliiketoiminta on kasvanut odotetulla tavalla. Palveluita, toiminnallisuutta ja uusia tuotteita Apple on aina osannut tehdä ja tulee tekemään jatkossakin. Jää nähtäväksi, kuinka kauan seuraavaa läpimurtoa saadaan odottaa. Siihen asti Applen tulee toivoa, että se saa ratkaistua uusien iPhonejen myyntiä hidastavat tekijät ja että makrotaloudelliset olosuhteet kehittyvät yhtiölle suotuisiksi.

Sijoittajan näkökulma

Sijoittajan ei kannata hätiköidä Applen osakkeen kanssa. Yhtiön ongelmat ja makrotalouden haasteet eivät korjaannu hetkessä. Sijoittajan kannattaa rauhassa odotella seuraavaan kvartaaliin ja tarkkailla positiivisia uutisia Kiinan taloudesta, sekä seurata Applelle tärkeiden sirutoimittajien kuten Micronin, Analog Devicesin ja Texas Instrumentsin tuloskehitystä.

 

 

 SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy