FAANG-osakkeet syvissä vesissä, Apple ja Netflix sukeltavat.

Vuoden viimeinen neljännes on ollut Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla mollivoittoinen. Yhdysvaltojen suurimpia yhtiöitä seuraava S&P 500-indeksi on laskenut lokakuun alusta -12.95%. Osansa laskusta ovat saaneet myös pörssin huippuyhtiöt, eli FAANG-osakkeet. Yhtiöiden kannattavuus oli Q3:lla kunnossa, mutta liikevaihdon kasvu ontui.

Tatu Ronkainen
Tatu Ronkainen

Vuoden viimeinen neljännes on ollut Yhdysvaltojen osakemarkkinoilla mollivoittoinen. Yhdysvaltojen suurimpia yhtiöitä seuraava S&P 500-indeksi on laskenut lokakuun alusta -12.95%. Osansa laskusta ovat saaneet myös pörssin huippuyhtiöt, eli FAANG-osakkeet. Yhtiöiden kannattavuus oli Q3:lla kunnossa, mutta liikevaihdon kasvu ontui.

Facebook

Facebook on sinnitellyt tyydyttävästi indeksin tuntumassa. Lokakuun alkuun verrattuna kurssi on -13.70%. Luku ei kuitenkaan kerro selkeästi siitä, miten katastrofaalinen vuosi 2018 on Facebookille ollut. Yhtiö on vuoden aikana kompuroinut skandaalista toiseen ja kurssi on -22.73% vuoden alusta katsottuna. Viimeksi 17. päivä tätä kuuta yhtiö ilmoitti että sen verkkopalvelussa ollut bugi paljasti lähes 7 miljoonan ihmisen kuvat kaikkien nähtäville 12 päivän ajan tämän vuoden syyskuussa.

Jatkossa Facebookin täytyy pysytellä pois uutisotsikoista. Pörssiyhtiöille kaikki julkisuus ei ole hyvästä ja toimitusjohtaja Mark Zuckerbergin täytyy tulevaisuudessa miettiä kuinka kauan hän voi lasketella ympäripyöreitä Facebookin käyttäjädatan keräämisestä ja sen kaupallisesta hyödyntämisestä. Kohdennetun markkinoinnin ja käyttäjädatan myymisen erot kun ovat suurelle yleisölle lähinnä semanttiset.

Amazon

Q3 tulosjulkistuksen yhteydessä ennakoitua heikomman ennusteen vuoden tärkeimmälle, joulun sisältävälle, neljännekselle antanut Amazon on laskenut lokakuun alusta -24.12%. Tuotto vuoden alusta Amazonilla on kuitenkin FAANG-osakkeista toiseksi vahvin, +30.05%.  Amazon ilmoitti 12.12 avaavansa Web Services-datakeskusalueen Ruotsiin. Laajamittaista verkkokauppatoimintaa yhtiö ei ole vielä Pohjoismaissa aloittanut, mutta sen mahdollisuus on askeleen lähempänä edellämainitun panostuksen seurauksena. Paikallisen verkkokaupan avatessaan Amazon varmasti sekoittaisi alueen retail-kaupankäyntiä perustuksia myöten.

Tämä olisi negatiivista Keskolle, Tokmanille ja Verkkokauppa.comille.

Yhtiön tulevaisuuden suunnitelmissa on avata 3000 automaattista, Amazonin tarjonnassa parhaita pisteitä saanutta tuotetta myyvää kauppaa vuoteen 2022 mennessä. Kulurakennetta muokkaamalla ja tarjontaa monipuolistamalla Amazon pystyy haastamaan muita FAANG-osakkeita niiden omilla vahvuusalueillaan, ilman että yhtiö joutuu puolustuskannalle sen vahvuusalueella eli vähittäiskaupassa. Amazonilla on jo mittava pilvipalvelutarjonta, lisäksi se panostaa yhä enenevässä määrin suoratoisto- ja videopalveluihin, sekä mainostuloihin.

Apple

Applen iPhonejen maturisoitunut kappalemyynti Yhdysvaltojen markkinoilla, sekä ilmoitus olla jatkossa kertomatta kappalekohtaisia myyntejä otettiin negatiivisesti vastaan osakemarkkinoilla. Applen osake on laskenut reilusti neljänneksen aikana ja yhtiö menetti paikkansa maailman arvokkaimpana teknologiayhtiönä. Yhtiön osake on laskenut lokakuusta -27.86% ja lähtöpisteenä olleesta biljoonan dollarin valuaatiosta on kadonnut miltei $300 miljardia. Edellisellä neljänneksellä Apple oli FAANG-osakkeista ainoa, jonka sekä liikevaihto, että osakekohtainen tulos ylitti analyytikoiden ennusteet. Osakkeen tuotto vuoden alusta -3.94%.

Applen tärkeimmän tuotteen iPhonen myynnin on ennustettu hidastuvan jatkossa, eikä loputtomiin nousevat yksikköhinnat ole kestävä strategia mikäli liikevaihtoa halutaan kasvattaa: kipupiste puhelimen hinnassa tulee vastaan enemmin tai myöhemmin. Applen onkin siis löydettävä uusia kasvuajureita muilta alueilta. Uusien tuotteiden lanseeraaminen ja koko kuluttajaympäristön muuttaminen ei ole yhtiölle vierasta ja jos joku yhtiö siinä todennäköisimmin onnistuu, on kyseessä juuri Apple.

Netflix

Netflixin syksy on ollut FAANG-osakkeiden heikoin. Yhtiön kurssi on laskenut lokakuun markkinarytinässä jopa -31.10%, vaikka vuositasolla yhtiö on vielä FAANG-osakkeista eniten plussan puolella, yhteensä 36.90%. Netflixin edellinen neljännes oli FAANG-osakkeista paras ja yhtiön sisäistä tilannetta katsoessa ei ole yksinkertaista selittää, miksi ennusteiden ylittäminen ja optimistinen ohjaus ei riitä pitämään osakekurssia ylhäällä. Yksi syy on korkea valuaatio. Yhtiön P/E-luku on lähes kolminumeroinen ja sisällöntuotantoon upotetaan velkarahaa yhä enemmän.

Netflixin suurimmat uhkakuvat tulevat yhtiön ulkopuolelta: Disney lanseeraa oman suoratoistopalvelunsa Q3/2019, Googlen Youtube Premium, sekä Amazonin Prime Video ja Twitch kilpailevat yhä enenevässä määrin myös Netflixin yleisöstä. Netflixin mielestä kasvu jatkuu, mutta sijoittajat eivät ole olleet yhtä optimistisia.

Google (Alphabet)

Googlen osake on samankaltaisessa tilanteessa Applen ja Facebookin kanssa. Osake on vuoden viimeisellä neljänneksellä laskenut -14.96% ja vuoden 2018 aikana -3.65%. Siinä missä Apple on romahtanut viime kuukausina, näyttää Googlen osake selvinneen Facebookin lisäksi pienimmillä kolhuilla loppuvuoden markkinarytinästä vaikka vuositasolla kaikki mainitut osakkeet ovat pakkasen puolella.

Google ilmoitti 17.12 laajentavansa toimintaa Yhdysvaltojen itärannikolla $1 miljardin investoinnilla uusiin toimitiloihin. Toisin kuin New Yorkin ja Virginian alueelle toista pääkonttoria rakentava Amazon, Google ei vastaanottanut osavaltiotason kannusteita toimistonsa sijaintia varten. Investointi on osa Googlen pyrkimystä laajentaa infrastruktuuri- ja datakeskusportfoliotaan.

Microsoft

FAANG-osakkeiden laskiessa on vanha jätti Microsoft palannut jälleen huipulle. Jopa maailman parhaana pidetyn toimitusjohtajan, Satya Nadellan, johdolla on yhtiö kasvanut tasaisella varmuudella kohti huippua, saavuttaen sen jälleen marras-joulukuun vaihteessa. Markkinoiden heilahtelut vaikuttavat helposti nopean kasvun yhtiöihin, mutta vakiintuneena yhtiönä Microsoft ei ole niin altis muutoksille kuin FAANG-osakkeet. Lokakuun alusta laskua on kertynyt -11.00%, mutta vuositasolla kurssi on silti plussalla mukavat 20.28%. Microsoft on Amazonin ja Googlen lisäksi panostamassa vahvasti pilvipalveluihin ja näiden palveluiden kysyntä tulee jatkossa heijastumaan myös edellä mainittujen yritysten tuloksiin.

Miten ja mihin sijoittaa?

Microsoft on myrskyävässä markkinassa verrattaen vakaa teknologiaosake, mikä näkyy myös Sijoittaja.fi:n Osaketyökalun kokonaispisteytyksessä. Microsoft saa joukon parhaimmat kokonaispisteet, 63 pistettä.

Vertaile osakkeita helposti kirjoittamalla Osaketyökalun hakukenttään osakkeiden nimet. Katso esimerkki alta. Tutki ”Luvut ja ennusteet” -välilehdeltä, miten yhtiöiden liikevaihdot ovat kehittyneet ja katso, minkälaisia tuloksia analyytikot ennustavat. Katso ”Sijoittajan näkökulma” -välilehdeltä osakkeiden tuottoja. Arvostusluvut-välilehdeltä löydät P/E- ja muut arvostuskertoimet.

ETF:t avuksi

FAANG-osakkeisiin voi sijoittaa myös ETF:illä. Invescolla on FAANG-osakkeisiin sijoittava QQQ niminen ETF. Se on kerännyt massiiviset 74 miljardin euron sijoitettavat varat. Suomalaisten sijoittajien harmiksi se on USA-listattu, eikä siihen voi sijoittaa.

Invescolla on myös toinen teknologiayhtiöihin sijoittava ETF, jossa FAAMG-yhtiöiden osuus on 45 %. Siihen suomalaisetkin voivat sijoittaa ja sen löytää helposti ETF-työkalullamme kirjoittamalla hakusanaksi ”EQEU.DE”.

 

Sinua voisi kiinnostaa
RiverRecyclen osakeanti – kannattavaa taistelua muovijätettä vastaan
Analyysi: Orion loi uskoa sijoittajiin täsmentämällä ohjaustaan
Analyysi: Kempowerin tulos reilusti pakkasella – osake jatkaa laskussa
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat