Loihde listautuminen banneri

Apple löi ennusteet – näkymät ennakoitua heikommat

Maailman arvokkain yhtiö Apple löi ennusteet tulosjulkistuksessa, mutta ennakoitua heikommat tulevaisuuden näkymät saivat osakkeen laskuun. Löytyykö palveluliiketoiminnasta Applen seuraava hitti?

Julkaistu: 02.11.2018 Kirjoittaja:

FAANG osakkeet tulokset

Apple löi ennusteet, mutta antoi maltilliset kasvunäkymät  – sijoittajat reagoivat

Maailman arvokkain yhtiö Apple julkisti Q4 tuloksensa eilen. Applen julkistuksessa oli nähtävissä sama kaava, kuin aikaisemmin tuloksensa julkistaneiden suurten FAANG-osakkeiden kohdalla. Yhtiö löi ennusteet niin osakekohtaisen tuloksen $2,91 (ennuste $2,78) kuin liikevaihdonkin $62,9Mrd ($61,57Mrd ennuste) osalta, mutta osake lähti silti laskuun ennakoitua maltillisemman Q4 ennusteen takia. Applen tuloksesta 61% tuli kansainvälisiltä markkinoilta. Markkinoista parhaiten vuoden takaiseen verrattuna on kasvanut Japani (+34%). Ennen tulosjulkistusta osake oli nousussa, mutta tuloksen jälkimarkkinoilla osake laski noin -7 %.

Applen segmenteistä palveluliiketoiminta teki uuden ennätyksen $10 Mrd liikevaihdolla. Kasvua palveluliiketoiminnassa vuoden takaiseen oli 27 %. Yhtiö saavutti neljänneksen aikana myös kahden miljardin toimitetun iOS-laitteen rajapyykin. Suurin osa kokonaisliikevaihdosta tuli kuitenkin laitteista: iPhone ($37 Mrd) nousi 29 % vuoden takaisesta ja Mac ($7,4 Mrd) 3 %. Tablettien suosion lasku näkyy myös iPadien myynnissä ja liikevaihto $4 Mrd on -15% vuoden takaista heikompi. Kappalemäärällisesti laitteiden myynti iPadia lukuunottamatta oli liki identtinen vuoden takaiseen. Yksikkökohtaisia hintoja nostamalla Apple on kuitenkin onnistunut kasvattamaan liikevaihtoa laitemyynnissä. Palvelut kuten Apple Music, Apple Pay ja Apple Store ovat selkeästi parhaiten kasvava osa yhtiön liiketoimintaa.

Palveluista tulevaisuuden kasvuajuri?

Juhlapäivien vuoksi tuotemyynnin kannalta ylivoimaisesti tärkeimmälle neljännekselle (Q1 2019) Apple ennustaa ennätyksellistä $89-$93 Mrd liikevaihtoa. Analyytikot ennustivat $93 Mrd. Määrä on todella huikea, mutta täytyy pitää mielessä, että siinä on kasvua viime vuoden vastaavaan kvartaaliin alle 5 % (Q1 2018 $88.5 Mrd). Tuotemyynnistä mainittakoon, että Apple ilmoitti lopettavansa yksikkökohtaisen myynnin raportoinnin alkaen seuraavasta kvartaalista. Analyytikoiden keskuudessa tätä ei otettu vastaan kovin positiivisena muutoksena; päinvastoin ajateltiin, että Apple voi yrittää piilotella laskevia myyntimääriä ilmoittamalla jatkossa vain tuotteista saadun liikevaihdon eikä yksikkökohtaisia määriä.

Apple on tänäkin vuonna julkistanut uusia, kalliita älypuhelimia ja laitteita ja sijoittajia onkin mietityttänyt miksei yhtiön ennuste tulevalle kvartaalille ole tätä optimistisempi. Osittain tilanteeseen saattaa vaikuttaa uusien iPhone XS:n ja XS Maxin julkaisuajankohta, jolloin uudesta teknologiasta aktiivisimmat ja kiinnostuneimmat ovat ehtineet hankkia puhelimet jo edellisessä kvartaalissa, mikä näkyisi nyt julkistetussa tuloksessa joulukvartaalin sijaan. Myös iPadien tuotto saattaa nytkähtää eteenpäin, sillä Apple julkaisi uudet iPad Pro:t aikaisemmin tällä viikolla.

Koska laitteistomyynti on saavuttanut Pohjois-Amerikassa lakipisteen ja myyntimäärien kasvu on tyrehtynyt, on Apple keskittymässä yhä enenevässä määrin kehittämään toimivia ja tuottavia palveluita. CFO Luca Maestri ennakoi palveluliiketoiminnan kasvun olevan ”eksponentiaalista” ja että yhtiö tulee tuplaamaan palveluiden liikevaihdon vuodesta 2016 (n. $24 Mrd) vuoteen 2020 mennessä. Myös Applen “Muu liiketoiminta” -kategoria, joka pitää sisällään mm. kellot, airpodit ja Beats-laitteet kasvoi vuoden takaisesta 31% ja sisältää potentiaalisia tulevaisuuden kasvuajureita.

Lisää luettavaaModulight anti banneri


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


FI_Free_stocks

YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
TrialboxNew call-to-action
New call-to-action
Sijoitusyhtiön perustaminen -WEBINAARI ke 29.9. klo 17 REKISTERÖIDY
New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy