IBM hankkii Red Hatin $34 miljardilla – pilvikilpailu kiristyy

IBM vahvistaa asemiaan kovassa kasvussa olevien pilvipalvelumarkkinoiden kilpailussa. Yhtiö hankki Red Hatin historian suurimmalla ohjelmistovalmistajasta maksetulla kauppahinnalla.

Tatu Ronkainen
Tatu Ronkainen

IBM vahvistaa asemiaan kovassa kasvussa olevien pilvipalvelumarkkinoiden kilpailussa. Yhtiö hankki Red Hatin historian suurimmalla ohjelmistovalmistajasta maksetulla kauppahinnalla.

Kilpailu kiristyy pilvipalvelumarkkinoilla

IBM vahvistaa asemiaan kovassa kasvussa olevien pilvipalvelumarkkinoiden kilpailussa. Yhtiö hankki linux-käyttöjärjestelmästä tutun Red Hatin historian suurimmalla ohjelmistovalmistajasta maksetulla kauppahinnalla.

IBM:n megahankinnan taustalla on pyrkimys osallistua huimasti kasvavien pilvipalveluiden tarjontaan Amazonin, Microsoftin ja Googlen kilpailijana. IBM maksaa Red Hatin osakkeista yhteensä $34 miljardia, joka on 63% yli Red Hatin osakekurssin. Hankinnan avulla IBM tiedotti tulevansa kertaheitolla maailman johtavaksi hybridipilvipalveluiden tuottajaksi. Hybridiratkaisussa osa datasta säilytetään asiakkaan omilla palvelimilla ja osa julkisissa pilvipalveluissa. Tällaista ratkaisua käytetään paljon esimerkiksi finanssialalla.

IBM on ollut suurissa vaikeuksissa osakemarkkinoilla. Pelkästään lokakuussa laskua on kertynyt miltei -20% ja osake on alimmillaan 30 kuukauteen. Perinteiset komponentti- ja pöytäkonemarkkinat eivät ole kasvaneet hyvin viime vuosina ja IBM:n siirtymät uusille, nopeammin kasvaville markkinoille eivät ole sujuneet ongelmitta. Ennen hankintaa IBM:n osa pilvipalvelumarkkinoista on ollut laskussa Q3:lla ja sen arvioidaan olevan noin 7%. Hankinnan avulla IBM vankistaa asemiaan varteenotettavana kilpailijana pilvipalveluissa.

IBM:n Q3 tulosjulkistus oli tavanomainen lokakuussa ilmoitetuille teknologiayhtiöille. EPS $3.42 ylitti analyytikoiden $3.40 ennusteen, mutta liikevaihto oli ennakoitua pienempi $18.76 (ennuste $19.10). Kyseessä oli paluu huonompaan liikevaihtosuoritukseen kolmen tehokkaan kasvuneljänneksen jälkeen. IBM, kuten muutkin pilvipalvelutarjoajat, ovat keskittyneet tulosjulkistuksissaan erityisesti pilvipalveluiden tilanteeseen ja sijoittajat ovat reagoineet vahvasti sekä positiivisiin, että negatiivisiin näkymiin näiden palveluiden osalta.

Lue myös

Sinua voisi kiinnostaa
Viikon osinko-osake: Wulff Groupin osakkeella 5,8 prosentin osinkotuotto
parhaat osakkeet
Parhaat osinko-osakkeet Suomesta
Helsingin Pörssin kasvuosakkeet
Helsingin pörssin parhaat kasvuosakkeet
Sijoittajan valinnat