FAANG-osakkeet vaikeuksissa – Amazonin ja Googlen liikevaihto ennakoitua heikompaa

Vahva tulos ei aina riitä sijoittajille. Amazon ja Google löivät tulosennusteet, mutta liikevaihdon hyytyminen ajoi molemmat osakkeet laskuun.

Tatu Ronkainen
Tatu Ronkainen

Vahva tulos ei aina riitä sijoittajille. Amazon ja Google löivät tulosennusteet, mutta liikevaihdon hyytyminen ajoi molemmat osakkeet laskuun.

Amazon ja Google laskivat Q3-julkistusten jälkeen

Amazonin tuottavuus kasvoi selvästi, vaikka liikevaihto jäi ennusteista. Yhtiö laski ohjausta, sillä näkymät neljännelle kvartaalille ovat ennakoitua huonommat. Samassa veneessä on myös Google, jonka liikevaihto jäi alle ennusteiden. Vahvan kvartaalin julkistanut Microsoft onkin nousemassa Amazonin ohi maailman toisiksi suurimmaksi yhtiöksi.

Amazon

Amazon löi ennusteet selvästi EPS:n osalta: $5.75 (ennuste $3.12) mutta liikevaihto jäi harmittavasti alle ennusteen $56.6Mrd (ennuste $57.12Mrd). Yhtiön tuottavimmat segmentit ovat hyvässä kasvussa, mutta kokonaisliikevaihdon kasvu hidastuu. Liikevaihdon kasvu vuoden takaiseen oli 29%.

Amazonin pilvipalvelualusta AWS kasvoi neljänneksen aikana 46%. Tämä jäi hieman sekä analyytikoiden ennusteista, että esimerkiksi Microsoftin vastaavasta. AWS on kuitenkin selkeästi Microsoftin ja Alphabetin vastaavia tuotteita selkeästi suurempi. AWS:n $2.1Mrd tulos neljänneksellä löi ennusteen ($1.82Mrd) selvästi. Tulos ylitti miljardin dollarin rajan jo neljännellä perättäisellä kvartaalilla. Myös Amazonin ”muu” segmentti, pääosin nouseva mainostusalusta, kasvoi 123% $2.5Mrd liikevaihtoon. Tämä olikin ennakoitavissa, sillä aikaisemmin markkinoilla oli ilmoitettu mainostajien siirtävän miljoonia dollareita Googlen mainospalveluista Amazonin vastaaviin.

Amazonin Q4

Joulun ja uuden vuoden juhlallisuudet sisältävä vuoden viimeinen kvartaali on liiketoiminnallisesti Amazonin suurin ja tärkein. Ohjausta kuitenkin laskettiin. Amazon arvioi Q4 liikevaihdon olevan $66.5Mrd – $72.5Mrd, analyytikoiden $73.79Mrd ennustetta vasten. Tuloksen osalta yhtiö ohjasi $2.1Mrd – $3.6Mrd, ennusteeseen $3.9Mrd verrattuna. Tuloksen ohjausta yhtiö perusteli, että aikaisemmin lokakuussa ilmoitettu minimipalkan nosto vaikuttaa olennaisesti ohjaukseen, mutta ei kertonut enempää vaikutuksen määrästä. Tulosjulkistuksen jälkeen Amazonin osake oli yli kahdeksan prosentin laskussa.

Google (Alphabet)

Googlen (Alphabet) Q3 tulosjulkistus oli miltei identtinen Amazonin vastaavan kanssa. EPS-ennusteet ylitettiin selvästi $13.06 (ennuste $10.42) mutta liikevaihto takkusi, $33.7Mrd (ennuste $34.04Mrd). Valtaosa (85.8%, $28.95Mrd) Googlen liikevaihdosta tuli ydinliiketoiminnasta: mainostuloista, ohjelmistoista ja datanhallintapalveluista. Amazonille siirtyneet mainosdollarit ovat ehkä vaikuttaneet Googlen mainostulojen kasvuun vuositasolla, sillä kasvua oli ”vain” 29% viime vuotiseen 37% verrattuna. Googlen ”muut” segmentti, joka sisältää pilvipalvelut, laitteistomyynnin ja konsernin muut mainoksista erilliset liiketoimintamahdollisuudet, kasvoi 29% $4.64 miljardiin.

Tuloksen julkistamista varjosti tunteja ennen julkistusta New York Timesissa ilmestynyt raportti seksuaalisista väärinkäytöksistä. Raportin mukaan väärinkäytöksien johdosta erotetulle Android-johtajalle maksettiin $90 miljoonan eroraha. Googlen toimitusjohtaja Sundhar Pichai lähetti raportin johdosta muistion konsernin työntekijöille, missä kerrottiin viimeisen kahden vuoden aikana 48 henkilön erotetun väärinkäytösten johdosta ilman erorahoja. Tämänkaltaiset raportit ovat myrkkyä Googlelle, joka on yrittänyt erkaantua muista FAANG-yhtiöistä vastuullisemmalla ja käyttäjäystävällisemmällä imagolla. Myös Kiinan suunniteltu, valmiiksi sensuroitu hakuapplikaatio sekä EU:n kilpailunrajoitussäädökset Androdiin kytkettyjen applikaatioiden suhteen kasaavat harmaita pilviä Alphabetin taivaalle.

Google Q4

Googlen täytyy yrittää pysyä pois negatiivisista otsikoista mikäli se haluaa pitää kiinni ”vastuullisimman” FAANG-yhtiön tittelistä. Facebookin kaltaisiin kömmähdyksiä ei onneksi ole vielä Googlen kohdalla sattunut. Google ei muuttanut ohjaustaan vuoden viimeiselle kvartaalille. Analyytikot ennustavat yhtiölle $11.07 EPS:ää ja $39.28 miljardin liikevaihtoa. Sijoittajille tulosjulkistus ja Q4 ennusteet olivat pettymys ja osake oli julkistuksen jälkeen noin 4% laskussa.

Sijoittajan näkökulma

Google ja Amazon ovat internetsektorin vahvimmat yhtiöt. Teknologinen kehitys ja digitalisaatio on yksi tärkeimmistä megatrendeistä, jotka muuttavat maailmaa. Näissä yhtiöissä sijoittajan kannattaa olla mukana. Siksi kurssilaskut kannattaa käyttää ostopaikkoina. Sijoittajan kannattaa olla kuitenkin varovainen, sillä kurssipohjia tuskin on vielä nähty. Varovainen sijoittaja odottaa vuoden 2019 puolelle.

Seuraa tuloskautta

Seuraa tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä. Tulosseurantataulukosta saat nopean käsityksen, missä suomalaisten osakkeiden tuloskaudella mennään. Näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset, ja milloin loput tulokset julkistetaan.

  • Osavuosikalenteri
  • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
  • Toteutuneet liikevaihdot, tulokset ja yhtiön suoritus

Näin seuraat tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä

Sinua voisi kiinnostaa
Viikon kasvuosake: Puuilon osakkeella on vahva momentti päällä
Tekoälyuutiset: GPT-4 ei ole enää paras
Viikon osinko-osake: Wulff Groupin osakkeella 5,8 prosentin osinkotuotto
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat