FAANG-katsaus: Facebook julkaisi älynäytön, Google huolissaan tekoälyn kehityksestä

Maailman suosituimmat ja suorituskykyisimmät teknologiaosakkeet, eli FAANG-osakkeet on syytä pitää jatkuvassa seurannassa. FAANG-katsauksessa Facebookin älynäyttö, Googlen tekoälyhuolet ja Amazonin minimipalkkanosto.

Tatu Ronkainen
Tatu Ronkainen

Maailman suosituimmat ja suorituskykyisimmät teknologiaosakkeet, eli FAANG-osakkeet on syytä pitää jatkuvassa seurannassa. FAANG-katsauksessa Facebookin älynäyttö, Googlen tekoälyhuolet ja Amazonin minimipalkkanosto.

FAANG-osakkeet ovat merkittäviä megatrendiajureita, erityisesti digitalisaation osalla. Lue artikkelin lopusta myös sijoittajan näkökulma.

Facebook julkaisi älynäytön

Facebook julkisti aikaisemmin viikolla kehittäneensä Portal ja Portal+ -älynäytöt. Facebookilla on paljon kirittävää, sillä älylaitemarkkinoiden johtajat Google (Home Hub, Assistant) ja Amazon (Echo Show, Alexa) ovat reilusti edellä. Videopuheluihin keskittyvät Portal-laitteet toimivat myös tarvittaessa musiikki- ja videotoistolaitteina, mutta näiden toiminnallisuutta on tarkoituksella rajattu muutamiin palveluihin (Spotify, Pandora, Facebook Watch). Pääasiallinen käyttötarkoitus onkin se, mikä käytännössä erottaa kolme laitetta toisistaan. Esimerkiksi Googlen laitteessa ei ole kameraa videoneuvotteluja varten, mutta vastaavasti sillä voi toistaa Youtube-videoita.

Tietoturvaongelmien kanssa painiskelevan Facebookin voi olla vaikea saada myydyksi liikettä seuraavaa kameraa ja mikrofonia ihmisten koteihin, riippumatta vakuuksista että mitään dataa ei nauhoiteta. Facebookin edustaja kertoo, että edes ääniohjausta ei siirretä kotiverkon ulkopuolelle, vaan komentotunnisteet tapahtuvat laitteen sisällä. Monipuolisemmat äänikomennot vastaavasti käsittelee Amazonin Alexa. Facebook on tiedostanut ongelmat myös itse, sillä laitteen julkistusta lykättiin toivossa, että Cambridge Analytica-vuodon haavat olisivat ehtineet sulkeutua. Ja onpa Facebook lisännyt myös laitteeseen suojuksen jonka avulla kamera voidaan sulkea, mikäli käyttäjä haluaa varmistua siitä, ettei kamera seuraa häntä laitteen ollessa suljettu. Arviot laitejulkistuksesta ovat vaihdelleet yllätyksestä epäuskoon, sillä vaikka Facebook niin luulee, ei kuluttajien luottamus yhtiöön ole parantunut.

Google jättäytyi pois pilvipalvelukilpailusta

Google jättäytyi alkuviikosta pois Pentagonin järjestämästä $10 Mrd. pilvipalveluiden Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI) kilpailutuksesta. Googlen ilmoituksen mukaan jatkaminen kilpailutuksessa olisi mahdollisesti rikkonut sen itselleen asettamia eettisiä tekoälyperiaatteita. Kesäkuussa Google ei uusinut olemassa olevaa tekoälykehityssopimustaan Pentagonin kanssa. Päätös tehtiin tuhansien Googlen työntekijöiden allekirjoitettua vetoomuksen, jossa protestoitiin tekoälyn mahdollista kehitystä taistelukäyttöön.

Kymmenvuotinen sopimus olisi varmasti avittanut Googlea yritysten ja hallitusten pilvipalvelumarkkinoilla kahta markkinajohtajaa Microsoftia ja Amazonia vastaan. Kaksi jälkeenpäin mainittua ovat yhä mukana kilpailutuksessa muiden ehdokkaiden kanssa ja Amazonia pidetään suosikkina voittamaan tarjous sikäli kun Pentagon pysyy kannassaan, että koko ratkaisu tilataan yhdeltä tuottajalta. Vaikka Google ilmoitti, että osat tarjouksesta olisivat sopineet sen eettiseen säännöstöön, mikäli tarjous olisi tuotettu aiesopimuksena, voidaan rivien välistä lukea, että Google on selkeästi ottamassa pesäeroa muihin teknologiajättiläisiin paitsi asettamalla eettistä säännöstöä ohjaamaan omaa toimintaansa, myös toimimaan niiden mukaisesti.

Amazon nostaa työntekijöidensä minimipalkkiota

Amazon ilmoitti viime viikolla nostavansa työntekijöidensä minimituntipalkan $15:een. Uutista ei kuitenkaan otettu kaikkien työntekijöiden osalta vastaan riemulla, sillä Amazon ilmoitti samalla, ettei se enää tarjoa työntekijöilleen osakkeita tai kuukausittaisia bonuksia. Tämä tarkoittaa sitä, että työntekijät alueilla joissa palkka on jo yli minimin menettävät kuukausi- ja vuosiansioita. Amazon ehti kuitenkin jo ilmoittamaan, että se tulee tarkentamaan palkkausta varmistaakseen, ettei yksikään sen työntekijöistä joudu aikaisempaa heikompaan asemaan uudistuksen vuoksi.

Amazonilla on historiaa ongelmista työntekijöiden olojen ja oikeuksien kanssa, eikä lähes 600 000 henkilöä työllistävän yrityksen henkilöstöhallinnan voida olettaa olevan helppoa. Toimitusjohtaja Jeff Bezos kertoi, että minimituntipalkan tuplaaminen liittovaltiotason $7.5:stä on paitsi Amazonin tapa vastata sen kriitikoille, myös johtavan yrityksen esimerkki. Mikäli Amazon onnistuukin nostamaan satojen tuhansien työntekijöidensä palkkiota ja varmistamaan samalla sen, ettei yksikään jo paremmin tienannut työntekijä menetä saavutettuja etuja, voidaan minimipalkkamuutosta pitää isona askeleena oikeaan suuntaan.

Sijoittajan näkökulmasta

FAANG-yhtiöt ovat niitä, joiden ostamista sijoittajan kannattaa harkita mahdollisessa korjausliikkeessä. Netflix on arvostusmittareilla kallein. Facebookin ympärillä vastaavasti leijuu epävarmuus tietosuojaongelmien vuoksi.

FAANG-yhtiöiden markkina-arvot alkavat myös olla niin suuria, että tuotto lähestyy tulevaisuudessa markkinoiden keskituottoa. Tästä syystä teimme aiemmin analyysin, jossa etsimme tulevaisuuden FAANG-yhtiöitä. Osakkeita, joissa huomattava tuottopotentiaali on vielä jäljellä. Näiden joukosta on mahdollista löytää timantteja, joilla voi päästä FAANG-yhtiöiden tuottoihin.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Nordea ylitti ennusteet ensimmäisellä neljänneksellä
Analyysi: Nokian tulos näyttää paremmalta kuin onkaan
Tuloskausi käynnistyy – katso tulosennusteet Osaketyökalusta
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat