Analyysissa kiinnostavimmat kyberturvallisuusosakkeet

Tietoturva on jatkuvasti kehittyvä teknologianala. Facebookin tietoturvavuodot osoittavat, kuinka kriittinen osa-alue tietoturva on digitalisaatioalan yrityksissä. Tästä syystä alan ennustetaan kasvavan erittäin voimakkaasti. Käymme läpi mielenkiintoisimpia kyberturvallisuusalan osakkeita sijoittajan näkökulmasta.

Tatu Ronkainen
Tatu Ronkainen

Tietoturva on jatkuvasti kehittyvä teknologianala. Facebookin tietoturvavuodot osoittavat, kuinka kriittinen osa-alue tietoturva on digitalisaatioalan yrityksissä. Tästä syystä alan ennustetaan kasvavan erittäin voimakkaasti. Käymme läpi mielenkiintoisimpia kyberturvallisuusalan osakkeita sijoittajan näkökulmasta.

Kyberturvallisuusala

Osa innovatiivisista tietoturvayrityksistä on vielä toistaiseksi listaamattomia. Cybersecurity Venturesin laatiman Cybersecurity 500-listan kärkipaikkaa pitää Shark Tankistakin tutun Robert Herjavecin Herjavec Group, joka tarjoaa yrityksille tietoturvapalveluiden käyttöönottopalveluita. Toiseksi listalla nousee KnowBe4, joka puolestaan tarjoaa tietoa ja koulutusta tietoturvauhkia ja niihin varautumista varten. Sijoittajan kannattaa ottaa nämä seurantaan ja odottaa listautumista.

Kuumimpia yrityksiä tietoturvasektorilla ovat siis ne, jotka auttavat yrityksiä tunnistamaan uhat ja käyttämään niiden torjuntaan tarkoitettuja tuotteita tai palveluita. Tämä kertoo paitsi tietoturva-alan monipuolisuudesta, myös sen monimutkaisuudesta. Teknologian kehitys luo uusia hyökkäysmahdollisuuksia ja heikkouksia yhtä nopeasti kuin uusia yrityksiä perustetaan niitä torjumaan.

Markkina kasvaa eksponentiaalisesti

Kyberturvallisuusyhtiöistä mielenkiintoisen tekee voimakas markkinakasvu. Vuonna 2004 markkinakoko oli 3,5 miljardia ja vuonna 2017 koko ylitti 120 miljardia. Lähteistä riippuen markkinan odotetaan kasvavan vuosittain 8-15 %:n vauhtia. Kasvuvauhti tarkoittaa sitä, että markkina kaksinkertaistuu joka kuudes vuosi.

Kyberturvallisuusalan markkinakoko, miljardia $, lähde Statista

Tietoturvayhtiöt

Cisco System

Aikanaan dotcom-kuplan huipulla maailman arvokkaimmaksi yritykseksi noussut Cisco on edelleen suuri ja varteenotettava tekijä tietoturvamarkkinoilla. Cisco on markkinajohtaja niin kytkimien, reitittimien kuin palomuurienkin saralla. Onkin arvioitu, että suuri osa internetin kokonaisliikenteestä kulkee jossain vaiheessa Ciscon tuotteiden tai palveluiden kautta. Cisco löi analyytikoiden ennusteet edellisellä kvartaalilla ja ilmoitti myös vahvistaneensa pilvipalveluyhteistyötä Googlen kanssa. Ciscon $12.84 miljardin kokonaismyynnistä $7.44 miljardia tuli laitteistosta, kuten kytkimistä ja  lisäksi $627 miljoonaa tietoturvapalvelusegmentistä.

Viimeisen 12 kuukauden ajalla Ciscon osake on noussut 27.6%, S&P500-indeksin noustessa 16.08%. Seuraavalle kvartaalille Cisco arvioi maltillisen kasvun jatkuvan, mikä poikkea hieman analyytikoiden ennusteista, joiden arvion mukaan liikevaihto ja osakekohtainen tulos jopa laskisivat hieman. Kuitenkin Piper Jaffrayn analyytikko nosti Ciscon osakkeen tavoitehinnaksi $53 ja perusteli muutosta sillä, että laitteistotoimitusten kysynnässä ei ole havaittu merkittävää laskua USAn ja Kiinan tariffikamppailusta huolimatta.

Palo Alto Networks

Palomuureja ja pilvipalveluina tuotettavia tietoturvaratkaisuja tuottava Palo Alto Networks (PANW) löi syyskuussa analyytikoiden ennusteet selvästi seurauksena tietoturvapalveluiden ennakoitua kovemmasta kysynnästä erityisesti yrityssegmentillä.  Syyskuun tulosjulkistuksen seuraamasta kurssihuipusta ollaan nyt tultu hieman alaspäin, mutta vuoden ajalta osakkeen arvo on kuitenki noussut 51.32%.

Vuoden 2019 ensimmäiselle kvartaalille Palo Alton toimitusjohtaja Nikesh Arora ennakoi, että analyytikoiden ennusteet tulla taas lyömään ja vahva kasvu jatkuu erityisesti pilvipalveluiden turvallisuuden kysynnän noustessa. Tähän tavoitteeseen päästäkseen Palo Alto hankki vastikään yhdysvaltalaisen pilviturvallisuusstartupin RedLockin $173 miljoonan hintaan.

Splunk

Koneäly- ja big data-analyysia tarjoava Splunk on kehittänyt sovelluksen joka laatii analyyseja ja raportteja koneella tuotetusta tietoturvadatasta. Splunk Enterprise Security kerää datan käyttäjän verkosta, päätelaitteista, käyttäjätileistä, heikkouksista ja identiteeteistä ja laatii niistä käyttäjälle ymmärettäviä ja käytettäviä raportteja. Yritykset kuten Google ovat integroineet massiiviset pilvipalvelunsa Splunkin kanssa, jotta koneoppimisen kaikki hyödyt saadaan käyttöön ja haitat saadaan kitkettyä.

Vuoden 2018 aikana Splunk on laajentamassa tarjontaansa esineiden internetin (Iot) puolelle. Kuten Palo Alto, myös Splunk on lyönyt analyytikoiden ennusteet vuoden aikana ja yhtiön osake on vuoden aikana noussut 33.77%. Tietoturvamarkkinoiden ja erityisesti yrityksien kasvavien tietoturvatarpeisiin vastaaminen edesauttanee myös Splunkin kehitystä jatkossa.

Fortinet

Erehdyttävästi erästä suosittua videopeliä nimensä perusteella muistuttava Fortinet valmistaa tietoturvaohjelmistoja, palomuureja ja tietoturvalaitteistoja. Fortinet on ehkä lähimpänä sitä, mitä tavallisimmin ajatellaan tietoturvayhtiön olevan. Fortinetin tytäryhtiö Fortinet Federal tuottaa kokonaisvaltaisia tietoturvaratkaisuja Yhdysvaltojen hallinnolle, esimerkiksi 12 Yhdysvaltojen ministeriö käyttää Fortinet Federalin tuotteita.

Analyytikot ennustavat Fortinetin kasvun jatkuvan myös loppuvuonna. 12kk tarkastelujakson aikana Fortinetin osake on noussut 104.37%  ja torstaina 4.10 Fortinet nostettiin mukaan S&P 500-indeksiin. Lisäksi Gartner rankkasi Fortinetin johtavaksi yritykseksi sen Unified Threat Management (UTM) Magic Quadrantissa. Fortinetia kehuttiin erityisesti sen kokonaisvaltaisista tietoturvaratkaisuista, niiden käytettävyydestä ja visiosta.

Muita seurattavia tietoturvayhtiöitä

Pienemmistä listatuista tietoturvayhtiöistä mielenkiintoisimmat ovat identiteetinhallintaan keskittyvä Sailpoint ja israelilainen käyttäjätunnusten hallintaan keskittyvä CyberArk. Sailpointin osake on noussut vuoden aikana 128.97% ja CyberArkin 86.11%. Tietoturvasta kiinnostuneen sijoittajan kannattaakin seurata Israelin tietoturvamarkkinoita, sillä Israel on Yhdysvaltojen jälkeen toiseksi suurin tietoturva-alan pääomasijoituksia keräävä markkina ja vuoden 2017 aikana siellä perustettiin 70 uutta alan yritystä. Lisäksi yritykset keräsivät pääomasijoituksia yli 800 miljoonaa dollaria. Tutustumisen arvoinen on myös Israelin tietoturvan lippulaiva Check Point Software Technologies.

Suurista pörssiyrityksistä Cybersecurity 500-listan kärkipäähän pääsivät myös Amazon, Microsoft, IBM (IBM Security), Lockeed Martin ja Raytheon (Raytheon Cyber), jotka toimivat tietoturvan saralla ainakin osittain. Nämä suuryritykset hallinnoivat paitsi omaa tietoturvaansa, myös toimittavat usein kokonaisvaltaisia ratkaisuja hallinnon tai toisten suuryritysten tarpeisiin. Vastaavasti esimerkiksi Intel on vähentänyt panostustaan tietoturvamarkkinoilla luopumalla 2010 hankkimansa McAfeen määräysvallasta vuonna 2017. Intel jatkaa kuitenkin omistajana McAfeessa 49% osuudella ja keskittyy jatkossa laitteistokohtaiseen tietoturvaan ja McAfeen pysyessä ohjelmistopohjaisessa tietoturvassa.  Myös sijoittajaviestinnän väärinkäytöksistä epäilty Symantec on seuraamisen arvoinen; auditoinnin tulos tulee vaikuttamaan olennaisesti siihen palautuuko osake alkukesän romahduksesta.

Sijoittajan näkökulmasta

Analyysi on Sijoittaja.fi:n jäsenille. Liity jäseneksi!

Osta jäsenyys!

Sinua voisi kiinnostaa
Viikon kasvuosake: Puuilon osakkeella on vahva momentti päällä
Tekoälyuutiset: GPT-4 ei ole enää paras
Viikon osinko-osake: Wulff Groupin osakkeella 5,8 prosentin osinkotuotto
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat