Avaako Facebookin kompurointi mahdollisuuksia sijoittajalle?

Facebook on viime aikoina ajautunut ongelmasta toiseen. Jatkuuko alamäki, vai voiko ongelmista muodostua sijoittajalle mahdollisuuksia?

Tatu Ronkainen
Tatu Ronkainen

Facebook on viime aikoina ajautunut ongelmasta toiseen. Jatkuuko alamäki, vai voiko ongelmista muodostua sijoittajalle mahdollisuuksia?

Vuosi 2018 on ollut Facebookille karsea.

Facebookin osakkeen arvosta on hävinnyt vuoden aikana 5,4 %, siinä missä muut suuret teknologiaosakkeet ovat kasvaneet 23,7 %:sta (GOOGL) yli 90 %:iin (AMZN ja NFLX). Tietoturvaongelmista alkaneet ongelmat saavuttivat kriittisen pisteen heinäkuussa yhtiön ilmoittaessa, ettei se onnistunut pääsemään analyytikkojen Q2 ennusteisiin. Seurauksena osake romahti 19% yhdessä päivässä ja yrityksen arvosta katosi 119 miljardia dollaria. Lisäksi toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kutsuttiin kongressin kuultavaksi. Zuckerberg ilmoitti, että Facebook tulisi tuplaamaan tietoturvahenkilöstönsä määrän loppuvuoden 2018 aikana. Tähän Facebookilla on varaa, sillä yrityksen käteisvarannot tuplaantuivat kuluvan vuoden aikana.

Facebookin kurssikehitys (keltainen viiva) ja tuloksen kehitys (sininen)

Mutta lisää ongelmia tuntuu löytyvän sitä mukaa kun edellisten aiheuttamia reikiä aletaan paikkailla. Ensin Facebook jäi kiinni tietoturvaan käytettävien puhelinnumerojen myymisestä mainostajille ja miltei heti perään yritys ilmoitti jopa 50 miljoonaa tiliä koskevasta tietoturvamurrosta. Q2:lla Zuckerberg kommentoi edellisen tietoturvamurron yhteydessä, että Facebookilla on velvollisuus suojata käyttäjiensä dataa ja mikäli tässä ei onnistuta, ei yritys ansaitse käyttäjiään. EU tutkii myös, onko Facebook loukannut voimaantulleita GDPR-säädöksiä, koska se ei ole riittävästi suojannut käyttäjiensä informaatiota. Mikäli Facebookin katsotaan syyllistyneen GDPR-loukkauksiin, on potentiaalinen maksimiseuraus $1.63 miljardin sakot.

Facebook on käynnistänyt 6 aloitetta suojatakseen käyttäjiä, mutta näköjään nämä eivät ainakaan vielä ole onnistuneet siinä tehtävässä mihin ne on suunniteltu. Suurimpana ongelmana Facebookin tietoturvapanostuksissa onkin, että yritys joutuu toistaiseksi keskittymään jo realisoituneiden ongelmien ja tietoturvaloukkausten kitkemiseen sen sijaan, että se voisi rakentaa tehokasta suojausta tulevia ongelmia vastaan. Myös Facebookin avainhenkilöstössä on myös tapahtunut suuria muutoksia vuoden aikana: huhtikuussa lähti yksi WhatsAppin perustajista, heinäkuussa johtava lakimies ja viimeisimpänä Instagramin perustajat Kevin Systrom ja Mike Krieger. Yhteensä viimeisen vuoden aikana yrityksestä on lähtenyt 7 johtajatason henkilöä, kukin ilmoitustensa mukaan eri syystä.

Kasvua deittimarkkinoilta?

Facebook on loikkaamassa myös deittimarkkinoille. Syyskuun aikana testauksessa on ollut palvelu, joka antaa Facebookin käyttäjille mahdollisuuden luoda varsinaisesta tilistä erillinen deittitili, joka yhdistää seuraa hakevat käyttäjät toistensa kanssa, mikäli näillä on kyseinen profiili ja heidät on merkitty sinkuiksi. Arvioiden mukaan Facebookin tuleva ominaisuus osuu erityisesti eronneiden ja yli 40-vuotiaiden kohderyhmään, koska heille on helpointa käyttää seuranhakupalvelua tutussa ympäristössä ja käyttöliittymässä. Jo olemassaolevat palvelut kuten Tinder, Hinge ja Bumble käyttävät Facebookin dataa yhdistääkseen tarjoamansa palvelut Facebookin kuviin, käyttäjiin ja nimiin. Facebook onkin omalla palvelullaan poistamassa taloudellisesti tehottoman välikäden. Jos Tinderin omistava Match Group on poistanut kilpailijoita hankkimalla niitä, onko Facebookille kannattavaa vuorostaan hankkia Match Group? Facebookilla on historiaa kilpailijoiden hankkimisesta (Instagram) tai kilpailevan tuotteen tuomisesta markkinoille, mikäli sen tarjouksia ei hyväksytä (Instagram Stories vs. Snapchat). Toistaiseksi näyttää siltä, että Facebook lähtee suoraan liikkelle jälkimmäisestä vaihtoehdosta.

Mahdollisuudet sijoittajalle

Paperilla yrityksen houkuttelevuus ei ole muuttunut miksikään. Facebook ei maksa esittämästään sisällöstä mitään ja yrityksen liikevoittomarginaali (liikevoitto/liikevaihto) on huomattavasti muita FAANG-osakkeita parempi. Sijoittajan kannattaa kuitenkin olla varovainen Facebookin osakkeen suhteen. Q2 yhteenvedossa Facebook arvioi, että kasvu hidastuu, kulut nousevat ja tulos laskee vuoden kolmannella ja neljännellä neljänneksellä. On siis hyvin mahdollista, että osaketta saa seuraavan 12 kuukauden aikana nykyistä halvemmalla ja suurempaa käännettä positiiviseen saataneen odottaa vielä muutaman kvartaalin ajan.

Facebookin tietoturvaongelmat ja Googlen viranomaiskuulemiset tietoturvariskeistä tarkoittaa sitä, että yhdellä sektorilla tulee jatkossa olemaan hyvät kasvunäkymät. Sektori on kyberturvallisuusyhtiöt. Analysoimme seuraavaksi kyberturvallisuusyhtiöt.

Lisätietoa

Jäsen - siirry osaketyökaluun tästä!

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Nordea ylitti ennusteet ensimmäisellä neljänneksellä
Analyysi: Nokian tulos näyttää paremmalta kuin onkaan
Tuloskausi käynnistyy – katso tulosennusteet Osaketyökalusta
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat