New call-to-action

Välittäjävertailu 2021: Osakevälittäjät vertailussa – Katso halvin!

Välittäjävertailu 2021

Mikä on halvin osakevälittäjä? Teimme suurvertailun arvopaperivälittäjien kaupankäynnin kustannuksista. Katso, mikä on edullisin välittäjä vuonna 2021!

Julkaistu: 30.01.2021 Kirjoittaja:

analyysi ETF osakkeet välittäjävertailu välittäjävertailutyökalu

Välittäjävertailu 2021

Osakevälittäjien hintakilpailu on ollut viime vuosina rajua. Markkinoille on tullut mukaan uusia välittäjiä, ja osa vanhoista välittäjistä on heittänyt pyyhkeen kehään. Lisäksi moni osakevälittäjä on ryhtynyt tarjoamaan edullisempia hintoja esimerkiksi Suomen Osakesäästäjien ja Akavan jäsenille. Mikä on kaupankäynti-, palvelu- ja säilytyskuluiltaan halvin osakevälittäjä vuonna 2021? Päätimme ottaa selvää ja tässä olkaa hyvä välittäjävertailu 2021! Osakevälittäjien kulut riippuvat sijoituskohteistasi, sijoitussalkkusi ja toimeksiantojesi koosta sekä kaupankäyntiaktiivisuudestasi. Halvin osakevälittäjä tai ETF-välittäjä voi siis olla eri paitsi piensijoittajalle ja suursijoittajalle, myös osakesäästäjälle, ETF-sijoittajalle ja aktiiviselle kaupankävijälle.

Kulut eivät ole kaikki kaikessa

Pelkkien kulujen lisäksi välittäjien vertailussa tulee huomioida myös monia muita tekijöitä. Tällaisia valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi
 • kaupankäyntijärjestelmän ominaisuudet,
 • kaupankäyntijärjestelmän helppokäyttöisyys ja kieli,
 • markkinapaikkojen monipuolisuus ja sijoituskohteiden määrä,
 • sijoitusideat, lisäinformaatio ja analyysit,
 • välittäjän tarjoamat muut sijoittajan työkalut sekä
 • myyntivoittojen, osinkojen ja kaupankäynnin kulujen automaattinen raportointi verottajalle.
Tämän lisäksi sijoittajan on hyvä muistaa, että sijoittamiseen liittyy tappion riski.
Välittäjävertailu

Välittäjävertailu

Hae omaan kaupankäyntiisi halvin välittäjä Välittäjävertailutyökalulla. Tässä artikkelissa olemme vertailleet vain kuluja yksinkertaistettujen sijoittajaesimerkkien osalta. Kehittämällämme Välittäjävertailutyökalulla jokainen voi vertailla välittäjiä ja etsiä itselleen sopivimman ETF- tai osakevälittäjän. Siirry Välittäjävertailuun

Halvin osakevälittäjä ilman jäsenetuja

Välittäjävertailussa on mukana 10 suomalaisille itseään markkinoivaa ja Suomessa toimivaa osakevälittäjää ja perinteistä pankkia. Hintavertailun halvimmaksi osakevälittäjäksi karsiutui innovatiivinen halpavälittäjä DEGIRO*, joka on onnistunut karsimaan kulurakenteensa muita niukemmaksi ja automatisoimaan järjestelmänsä äärimmäisen tehokkaaksi. Suomalaiset sijoittajat eivät voi enää sijoittaa Suomi-osakkeisiin DEGIROssa. Hopealle hintavertailussa sijoittui edistynyttä Interactive Brokers TWS ja yksinkertaistettua Lynx Basic -kaupankäyntijärjestelmää hyödyntävä hollantilainen osakevälittäjä Lynx, joka on noussut erityisesti kustannustietoisten ja ammattimaisten sijoittajien suosioon Suomessa. Lynx tarjoaa ulkomaille sijoitettaessa erittäin kilpailukykyiset hinnat, sekä erittäin monipuoliset markkinapaikat ja kattavan sijoitustuotevalikoiman. Hintavertailun kolmannesta sijasta käydään tiukka kilpailu Nordea Investor-palvelun ja välittäjäkentän tuoreen tulokkaan Mandatum Trader-palvelun välillä. Jo palveluiden nimet antavat vihjeen, millaiselle asiakaskunnalle ne on suunnattu: niinpä edullisempi vaihtoehto sijoittajalle riippuu lopulta sijoitusten ja salkun koosta sekä kaupankäyntiaktiivisuudesta. Nordea Investor on yhden prosentin hintakaton ja edullisempien reaaliaikaisten kurssien ansiosta pienelle ja harvakseltaan sijoittavalle useimmiten edullisempi vaihtoehto. Mandatum Traderin hinnoittelumalli tarjoaa suurinta etua paljon kauppaa käyvälle tai suurta salkkua pyörittävälle sijoittajalle. Viidennelle sijalle vertailussa ylsi Nordnet, jonka hinnaston etuina ovat neljänneksi sijoittunutta Nordeaa edullisemmat kaupankäyntikulut yli 700 euron sijoituksissa kotimaahan sekä erityispalvelut kuten maksuttomat reaaliaikaiset osakekurssit, ETF-kuukausisäästäminen valikoituihin ETF:iin ja kuluttomat Indeksirahastot Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan. Välittäjävertailu 2021: Halvin välittäjä normaalihinnoin. Välittäjävertailussa halvimmat välittäjät normaalihinnoin ovat DEGIRO, Lynx, Mandatum Trader ja Nordea.

Halvin välittäjä etujen kalastelijalle – Osakesäästäjien, Akavan ja OP:n jäsenedut

Mitä tapahtuu, kun vertailuun otetaan mukaan keskeisimmät osakesäästäjille tarjotut jäsenedut? Olemme lisänneet Välittäjävertailuun Suomen Osakesäästäjien ja Akavan jäsenille sekä OP:n Omistaja-asiakkaille tarjotut etuhinnat. Halvin välittäjä oli tässäkin vertailussa DEGIRO*. Seuraavista sijoituksista sen sijaan käy kova kuhina monen kärkinimen tippuessa usean sijoituksen verran alaspäin, ja uusien tulokkaiden vallatessa areenaa. Toisiksi korkeimman korokkeen valtaa Danske Bank Akavan ja Suomen Osakesäästäjien jäsenille tarjotulla etuhinnastolla, josta merkittävin etu lohkeaa pientä salkkua pyörittävälle ja harvakseltaan sijoituksia tekevälle sijoittajalle. Akavan ja Osakesäästäjien jäsenet saavat Danske Bankista maksuttoman osakesäilytyksen koti- ja ulkomaisille osakkeille, pääsevät automaattisesti edullisemmalle välityspalkkiotasolle (0,12 % tai min. 5 €/kauppa) sekä saavat reaaliaikaiset kurssit maksutta ja alennuksia lisäpalveluista. Seuraavalle sijalle loikkaa Lynx Osakesäästäjät-jäsenedullaan, josta suurimman hyödyn saavat pieniä kertakauppoja tekevät sijoittajat. Osakesäästäjien Keskusliiton jäsenet tekevät Lynxillä kauppaa alimmillaan Euroalueen osakkeilla ja ETF:llä hintaan 5 €/toteutunut toimeksianto. Positiivisena yllättäjänä myös OP nousee kärkisijoille, mikäli sijoittaja on OP:n omistaja-asiakas ja Osakesäästäjät-jäsen. Osakesäästäjien jäsenetu tuo omistaja-asiakkuuttakin edullisemman välityspalkkiotason, omistaja-asiakkaat tai Nuoret Osakesäästäjät -jäsenet eivät joudu maksamaan Säästäjä-palvelusta 2,80 €/kk maksavaa kuukausimaksua, ja omistaja-asiakkailta ei peritä säilytyspalkkioita. Myös Mandatum Trader muuttuu Osakesäästäjien jäsenedulla houkuttelevaksi myös pienempää salkkua ja/tai harvakseltaan kauppaa käyvälle sijoittajalle. Osakesäästäjien Keskusliiton jäsenet pääsevät automaattisesti vähintään Plus-tasolle (Helsingin pörssissä 0,04 %, min. 6 €), vaikka kaupankäyntimäärä ja salkun koko olisivat pienet. Välittäjävertailu 2021 - Halvin välittäjä Välittäjävertailun halvimmat osakevälittäjät etuhinnat mukaanlukien olivat DEGIRO, Danske (Akava ja Osakesäästäjät) ja Lynx (Osakesäästäjät).

Halvin osakevälittäjä kansainvälisiin osakkeisiin

Välittäjävertailutyökalun ulkopuolelle on jätetty eToro, koska sen hinnoittelumalli poikkeaa perinteisistä välittäjistä. eToro on todella kustannustahokas osakevälittäjä, koska kansainvälisiä osakkeita voi ostaa nollakuluilla. Alla olevaan taulukkoon on kerätty yhteenveto eToron kuluista. Lue lisää tästä. Sijoittaja.fi on neuvotellut käyttäjilleen edut, jotka näkyvät alla olevassa taulukossa. Sijoittaja.fi:n käyttäjille eToron kulut ovat muita käyttäjiä alhaisemmat. Ne saa käyttöön, kun rekisteröityy alla olevan linkin kautta. Huom! Edut tilitetään manuaalisesti kuukausittain.

Rekisteröidy kauttamme

Saat pysyvät edut

 • Talletuspalkkio 0 $
 • Valuutanvaihto tilisiirrolla 0 %
 • Kaupankäyntipalkkio, osake 0 %
 • Kaupankäyntipalkkio, ETF 0 %
 • Kopioitavat portfoliot 0 $
 • Tilinhoitopalkkio 0 %
 • Nostomaksu 0 $

Ilman etua

eToron normaalihinnat

 • Talletuspalkkio 0 $
 • Valuutanvaihto tilisiirrolla 0,50 %
 • Kaupankäyntipalkkio, osake 0 %
 • Kaupankäyntipalkkio, ETF 0 %
 • Kopioitavat portfoliot 0 $
 • Tilinhoitopalkkio 0 %
 • Nostomaksu 5 $
REKISTERÖIDY eTOROON! eToro ansaitsee yllä olevilla kuluilla sekä CFD-kaupankäynnistä saatavilla palkkiolla. Sijoittaja.fi kuluu eToron partner-ohjelmaan, josta voi lukea lisää täältä. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.

Seppo Säästäjä – Sopivat osakevälittäjät osakesäästäjälle

Seppo Säästäjä on vankkumaton ja pitkäjänteinen osakesäästäjä, joka keskittää kaikki pörssisijoituksensa suomalaisiin osakkeisiin.
 • Pikku-Seppo aloittaa sijoitusuransa 5 000 euron salkulla, ja hänen tyypillisten kauppojensa koko alkuvaiheessa on noin 500 euroa. Vuoden aikana sijoituksia kertyy vuodesta riippuen 4 tai 12 kappaletta (1 kpl/kvartaali tai 1 kpl/kuukausi).
 • Iso-Seppo on kasvattanut salkkuaan useiden vuosien säästämisen ja korkoa korolle -ilmiön avulla 100 000 euroon. Iso-Sepon tyypillisten kauppojen koko on 2 500 euroa, mutta sijoitustahti on pysynyt yhä samana kuin sijoitusuran alkuvaiheessa 4-12 kaupassa per vuosi.
Osakevälittäjien hintavertailun jaetun ykkössijan jakavat Danske Akavan ja/tai Osakesäästäjien jäseneduilla sekä OP omistaja-asiakkaan ja  Osakesäästäjien jäseneduilla. Akavan ja Osakesäästäjien jäsenkuntaan rajoitettu etu mahdollistaa harvakseltaan kauppaa käyvälle piensijoittajallekin pääsyn hinnoittelutasolle, joka on Danskessa tavallisesti rajattu yli 25 000 €/kk edestä kauppaa käyville sijoittajille. Samaan 5 euron minimipalkkioon ilman kuukausimaksuja pääsevät OP:n puolella Omistaja-asiakkuuden ja Osakesäästäjien jäsenyyden tai Nuorten Osakesäästäjien jäsenyyden omaavat sijoittajat. Lisäksi OP:n omistaja-asiakkaille tarjotaan yhden prosentin hintakatto, joten esimerkiksi 100 euron sijoituksesta veloitetaan kaupankäyntikuluja 1 euro ja 500 euron sijoituksesta 5 euroa. Seuraavat sijat menevät Nordealle ja Mandatum Traderille. Mandatum Trader muuttuu matalan minimipalkkion ansiosta nopeasti edullisemmaksi vaihtoehdoksi kauppojen koon kasvaessa. Nordea on puolestaan edullisempi pienissä sijoituksissa, koska Nordean hinnastossa on yhden prosentin hintakatto vastaavasti kuin OP:n Omistaja-asiakkailla. Välittäjävertailu 2021: Seppo Säästäjä Kotimaisiin osakkeisiin sijoittavalle löytyy useita edullisia vaihtoehtoja. Esimerkissämme edullisimmat osakevälittäjät ovat Dansken Akava/Osakesäästäjät -etuhinnasto ja OP:n Omistaja+Osakesäästäjät/Nuoret Osakesäästäjät -etuhinnasto. Katso itsellesi edullisin osakevälittäjä Välittäjävertailu-laskurilla.

Anni Aktiivi – Ahkeran kaupankävijän välittäjät

Anni Aktiivi on kokenut sijoittaja, joka seuraa aktiivisesti markkinaa ja tekee osakepoimintaa spekuloiden toisinaan myös lyhyen aikavälin kurssikehityksellä. Osakesijoitukset Anni kohdistaa kotimaahan, ja ulkomaille sijoittaessaan Anni käyttää useimmiten ETF-rahastoja.
 • Pikku-Annin sijoitussalkun koko on 50 000 euroa, ja tyypillisen kaupan koko on 3 000 euroa. Kauppojen määrä vaihtelee, mutta keskimäärin niitä syntyy noin 50 vuotta kohden.
 • Iso-Anni on onnistunut kasvattamaan sijoitussalkkunsa 300 000 euroon, ja samalla kauppojen keskimääräinen koko on kasvanut 10 000 euroon. Kauppoja syntyy yhä keskimäärin 50 kappaletta per vuosi.
Hintakilpailun voittaja on tässä sarjassa halpavälittäjä DEGIRO*. Vaikka Suomi-osakkeisiin sijoittaminen ei enää onnistu, kansainvälisissä osakkeissa ja ETF-rahastoissa DEGIROn hinnasto loistaa. DEGIRO* mahdollistaa myös kuukausittaisen kaupankäyntipalkkiottoman oston tai myynnin lähes 200 ETF:ssä. Toiselta sijalta löytyy Mandatum Trader-palvelu, joka tavoittelee asiakkaakseen erityisesti Annin kaltaisia aktiivisia kaupankävijöitä. Saxo Bankin kaupankäyntialustaa hyödyntävä Mandatum Trader mahdollistaa sijoittamisen myös kotimaan pörssiin. Vaikka Mandatum Traderin kustannusedut tulevat esille parhaiten aktiivisessa kaupankäynnissä tai suurella sijoitussalkulla sijoitettaessa, Osakesäästäjät-edulla myös piensijoittajat pääsevät kiinni Mandatumin edullisiin hintoihin ja laajaan arvopaperivalikoimaan. Heti Mandatumin perässä on Osakesäästäjät-jäsenedulla Lynx, joka Mandatum Traderin tavoin kohdistaa palveluaan erityisesti aktiivisille ja ammattille kaupankävijöille. Lynxin kaupankäyntikulut Saksaan listatuilla ETF-rahastoilla (sekä ulkomaille sijoitettaessa yleisesti) ovat varsin kilpailukykyiset kilpailijoiden rinnalla. Kunniamaininnan saa myös Nordnet, joka on yli 200 000 euron sijoitussalkulla sijoittaville Private -asiakkaille yksi edullisimmista vaihtoehdoista. Myös pienelle kaupankävijälle Nordnet on kohtuullisesti hinnoiteltu varsinkin Suomalaisissa osakkeissa, joskin myös Danske Bank, OP, Nordea ja Evli voivat olla tietyissä tilanteissa aktiiviselle piensijoittajalle vielä hieman edullisempia vaihtoehtoja. Välittäjävertailu 2021: Anni Aktiivi Edullisimmat välittäjät aktiiviselle kaupankävijälle löytyvät usein perinteisten pankkien ulkopuolelta. Esimerkissämme edullisimmat välittäjät ovat DEGIRO, Mandatum Trader ja Lynxin Osakesäästäjät-jäsenetu. Katso itsellesi edullisin välittäjä Välittäjävertailu-laskurilla.

Erkki ETF – Edullisimmat välittäjät ETF:iin

Erkki ETF on ylpeästi laiska sijoittaja, joka on rakentanut salkkunsa puhtaasti ETF-rahastoilla. Laiskassa salkussa on vähän tarvetta kaupankäynnille, kauppoja tehdään lähinnä salkun tasapainottamiseksi ja lisäsäästöjen yhteydessä.
 • Pikku-Erkki aloittaa sijoitusuransa 5 000 euron salkulla, ja hänen tyypillisten kauppojensa koko alkuvaiheessa on noin 500 euroa. Vuoden aikana sijoituksia kertyy vuodesta riippuen 4 tai 12 kappaletta (1 kpl/kvartaali tai 1 kpl/kuukausi).
 • Iso-Erkki on kasvattanut salkkuaan useiden vuosien säästämisen ja korkoa korolle -ilmiön avulla 100 000 euroon. Iso-Erkin tyypillisten kauppojen koko on 2 500 euroa, mutta sijoitustahti on pysynyt yhä samana kuin sijoitusuran alkuvaiheessa 4-12 kaupassa per vuosi.
Hintavertailussa jaetun ykköspallin pokaavat Erkin tilanteessa halpavälittäjä DEGIRO*, jonka kaupankäyntikulut ovat ETF-rahastoilla joukon edullisimmat. Lisäksi DEGIRO* tarjoaa mahdollisuuden tehdä kuukausittain veloituksetta yhden ETF-kaupan (osto tai myynti) valikoiduilla ETF-rahastoilla, mitä hintavertailussa ei olla huomioitu. Toisesta sijasta on kova kamppailu Lynxin Osakesäästäjät, Dansken Akava/Osakesäästäjät-hinnaston ja Nordean sekä OP:n Omistaja-hintojen välillä. Lynx ja Danske tarjoavat matalan kiinteän kaupankäyntipalkkionsa ansiosta ETF-sijoittajille tasaisen edulliset hinnat niin pienellä kuin suuremmallakin salkulla. Erittäin pienillä kaupankäyntisummilla Nordea ja OP:n Omistaja-asiakkaiden hinnasto ovat vielä hieman edullisempia 1 % hintakattonsa ansiosta. Toisaalta Nordnet tarjoaa mahdollisuuden matalakuluiseen ETF-kuukausisäästämiseen valikoiduilla ETF-rahastoilla, mitä hintavertailussa ei olla huomioitu. Lisäksi yli 200 000 euron salkulla Nordean ja Nordnetin kulut olisivat tismalleen samat, sillä sijoittaja voi tällöin päästä hyötymään Nordnetin Private -asiakkaiden hinnastosta. Välittäjävertailu 2021: Erkki ETF ETF-kaupankävijälle keskeisintä on tarkastella ulkomaisten pörssien kaupankäyntikustannuksia. Esimerkissämme edullisimmat välittäjät ovat DEGIRO, Dansken Akava -etuhinnasto ja Lynxin Osakesäästäjät-jäsenetu. Katso itsellesi edullisin välittäjä Välittäjävertailu-laskurilla.

Välittäjävertailun metodologia

Välittäjien kokonaiskustannukset (kaupankäyntikulut, säilytysmaksu ja palvelumaksu) laskettiin Sijoittaja.fi:n Välittäjävertailutyökalulla, johon päivitimme voimassaolevan ajantasaisen hinnaston 20.1.2020. Välittäjät järjestettiin jokaisessa kategoriassa (Seppo Säästäjä, Anni Aktiivi, Erkki ETF) järjestykseen keskimääräisen sijoituksensa perusteella suomalaisten osakkeiden ja/tai ETF-rahastojen kaupankäynnin kustannuksissa eri suuruisilla salkuilla sekä erilaisilla kaupankäyntimäärillä. Lopullinen sijoitus määräytyi kategorioiden keskiarvojen perusteella. Tarkemmat tiedot kaupankäyntipalveluiden hinnastoista löydät Välittäjävertailutyökalusta ja välittäjien omilta verkkosivuilta. Siirry Välittäjävertailuun Sijoittaja.fi analyytikko Henri Heikinheimo Henri Heikinheimo, Analyytikko henri.heikinheimo[at]sijoittaja.fi (*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy