New call-to-action

Hyytyykö Kiinan talous?

USA:n harjoittaman kauppasodan on tarkoitus vahingoittaa Kiinan talouskasvua. Sijoittajan kannattaa nyt seurata Kiinan kehitystä tarkasti, sillä Kiina on maailman suurin talous ja kasvun hyytyminen suurin uhka osakemarkkinoille.

Julkaistu: 31.08.2018 Kirjoittaja:

markkinaympäristö

Hyytyykö Kiinan kasvu?

Kirjoitimme aiemmin, että kumpi on suurempi uhka markkinoille: Turkki vai Kiina? Kiinan talouskasvu on jatkunut 70-luvulta lähtien voimakkaana ja Kiina on tätä nykyä jo maailman toiseksi suurin talous ja uhkaa USA:n valta-asemaa. Maailman talouskasvusta Kiinan osuus on jo kaksi kertaa Yhdysvaltoja suurempi.

Kiinan kasvun hyytyminen onkin yksi osakemarkkinoiden suurimmista riskeistä. Riskin todennäköisyyttä nostaa kauppasota.

Käynnissä oleva kauppasota on heikentänyt Kiinan talouslukuja ja valuutta renminbi on heikentynyt USA:n dollaria vastaan. Tästä syyystä sijoittajat seuraavat nyt tarkasti tuoreita lukuja Kiinasta.

Ostopäällikköindeksi odotuksia parempi

Kiinan viralliset BKT-luvut seuraavat usein valtion etukäteen asettamia tavoitteita. Siksi sijoittajat luottavat enemmän muihin talouslukuihin, joista voi päätellä talouskasvun todellisen luonteen.

Elokuun lopuksi Kiinasta saatiin tuoreimmat ostopäällikköindeksit. Ne olivat markkinoiden odotuksia paremmat. Ostopäällikköindeksi oli elokuussa 51,3, kun markkinoiden odotus oli 51,0. Lukeman tarkempi analyysi kertoo kuitenkin heikentyneestä kysynnästä:

  • Tuotannon kasvu oli odotuksia parempi
  • Varastojen kasvu oli odotuksia suurempi
    • Joten kysyntä oli odotuksia matalampi
  • Uudet tilaukset laskivat johtuen viennin heikentymisestä
    • Seurausta kauppasodasta
  • Inflaatio nousi

Sijoittajan kannattaa nyt seurata kauppasodan kehittymistä ja Kiinan taloutta. USA on uhannut Kiinaa $200 mrd lisätariffeilla. Markkinatilanteen kehittymistä ja sen vaikutuksia osakemarkkinoille voi seurata Markkinaympäristö-osiossamme.

Siirry uudistettuun markkinaympäristöön tästä!SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


Singa - Kierros auki Investodorissa


New call-to-action
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy