Tuloskausi käynnissä: analyysissa Orion, KONE ja Nordea

Tuloskausi on käynnissä. Käymme tässä läpi Orionin, KONEen ja Nordean tulokset.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Tuloskausi on käynnissä. Käymme tässä läpi Orionin, KONEen ja Nordean tulokset.

Pörssiyritysten kasvu kiihtyy

Tuloskausi on käynnissä ja jo nyt voidaan nostaa esille muutamia teemoja. Korostimme ennen tuloskautta, että katseet ovat kasvussa ja näkymissä sekä kauppasodan vaikutuksissa. Etenkin Outokummun kommentteja  terästulleista odotetaan kuumeisesti. SSAB julkisti jo tuloksensa ja näkymät olivat myönteiset.

Pörssiyritysten raporteissa ei ole näkynyt talouden hidastumisen merkkejä. Syklisten yhtiöiden liikevaihdot ovat kautta linjan kasvaneet selvästi, joskin valuuttakurssit ovat heikentäneet kasvua verrattuna vuoden takaiseen. Kannattavuutta on painanut raaka-aineiden hintojen nousu, mutta tilanne helpottuu toisella vuosipuoliskolla. Positiivisesta kasvusta ja näkymistä ovat raportoineet syklisistä mm. Huhtamäki, Stora Enso, Kemira, SSAB ja Finnair. Lue tuloskommenttimme klikkaamalla yhtiön nimeä.

Positiivisesta kasvusta ja näkymistä raportoivien yhtiöiden kurssilaskut kannattaa näkemyksemme mukaan käyttää ostopaikkoina.

Toinen mielenkiintoinen pointti on ollut konepajojen tilausten kääntyminen kasvuun. Sekin on merkki talouden hyvästä momentumista. Hyvästä tilausvirrasta ovat raportoineet KONE, Wärtsilä ja Cargotec.

Orion yllätti positiivisesti

Markkinat ovat lyöneet täyden kympin laatuyhtiötä rajusti. Orionin suoritus Q2:lla oli positiivinen yllätys ja tuloksen jälkeen Orion on ollut pörssin parhaimpia osakkeita. Lue aiempi analyysimme Orionista.

Orionin liikevaihto oli 246,1M€ (analyytikoiden ennuste 252,3 M€) ja liiketulos 69,7 M€ (ennuste 65,2 M€). Johto oli tyytyväinen kannattavuuteen ja kassavirtaan. Tutkimushankkeet ja tuotteiden myyntilupahakemukset ovat edenneet, mikä tukee pidemmän aikavälin kasvua. Orionilla on käynnissä kolme kliinisen vaiheen III -tutkimusta, joista ensimmäisestä odotetaan syksyllä tuloksia. Easyhalerin ensimmäiset kansalliset myyntiluvat on saatu, ja Orion valmistautuu lanseeraamaan tuotteen ensimmäisissä maissa toisella vuosipuoliskolla. Easyhaler-tuoteperheen merkitys Orionille on selvästi kasvamassa. Näkymäarvio on ennallaan.

Liikevoiton ilman Orion Diagnosticaa ja olennaisia myyntivoittoja arvioidaan laskevan vuodesta 2017 (vuonna 2017 liikevoitto ilman Orion Diagnosticaa ja myyntivoittoja oli 284 miljoonaa euroa). Aikaisemmin arvioidun mukaisesti Orion on kirjannut Orion Diagnostican myynnistä 128 miljoonan euron myyntivoiton liiketoiminnan muihin tuottoihin.

Nordean tulos ei ollut hyvä, mutta se oli helpotus

Toinen markkinoiden ryöpytyksessä ollut osake, Nordea, julkisti tuloksen, joka oli markkinoille helpotus. Tulos ei ollut hyvä, mutta pelko oli pahemmasta. Tulosta paransi kertaluonteiset myyntivoitot. Korkokate ja palkkiotuotot laskivat. Nordean pitäisi kääntää tuottojen lasku nopeasti, muuten markkinoiden kuritus jatkuu.

Nordean liiketoiminnan tuotot olivat 2 541 M€ (ennuste 2 515 M€) ja operatiivinen liikevoitto 1 328 Me (ennuste 1 341 M€). Huom! Tulos sisälsi myyntivoittoja 349 M€ Baltian toimintojen ja Nordea Life and Pension Denmarkin myynnin vaikutuksesta. Johdon mukaan kehitys oli oikeansuuntaista monissa liiketoiminnoissa sekä yritys- että henkilöasiakassektorilla. Kulut ovat pysyneet hallinnassa, Nordea on tehnyt parannuksia compliance-toiminnoissa, ja pääoman ja luottojen laatu on parantunut. Vaikka yhtiö odottaa alkuvuoden hitaan kasvun jälkeen melko maltillista kasvua myös vuoden loppupuolella, tuotot eivät todennäköisesti yllä tänä vuonna samalle tasolle kuin vuonna 2017. Tuloksen yhtiö odottaa kuitenkin olevan tänä vuonna suurempi kuin viime vuonna (johtuen kertaluonteisista myyntivoitoista).

KONEen nihkeys jatkuu

KONEen osake ehti nousta all time high:n ennen tulosjulkistusta. Raportti oli jälleen pienimuotoinen pettymys. Kannattavuus on heikentynyt kuusi kvartaalia peräjälkeen.

KONEen liikevaihto oli 2 331 M€ (ennuste 2 350 M€) ja oikaistu liiketulos 300,4 M€ (ennuste 309,3 M€). Saadut tilaukset kääntyivät nousuun, mutta tilauskanta laski vertailukaudesta. Oikaistua liikevoittomarginaalia rasittivat johdon odotusten mukaisesti edelleen aiemmin nähty hintapaine Kiinassa yhdistettynä korkeampiin raaka-ainekustannuksiin. Yhtiö on kuitenkin onnistunut vakaannuttamaan saatujen tilausten suhteellisen katteen, ja odottaa sen johdosta paineen oikaistussa liikevoittomarginaalissa helpottavan vuoden loppua kohti. Ohjaus ennallaan.

Vuonna 2018 KONEen liikevaihdon kasvun arvioidaan olevan 3 % ja 7 % välillä vertailukelpoisin valuuttakurssein verrattuna vuoden 2017 oikaistuun liikevaihtoon. Oikaistun liikevoiton (adjusted EBIT) arvioidaan olevan 1 100-1 200 miljoonaa euroa.

Seuraa tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä!

Seuraa tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä. Tulosseurantataulukosta saat nopean käsityksen, missä suomalaisten osakkeiden tuloskaudella mennään. Näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset, ja milloin loput tulokset julkistetaan.

  • Osavuosikalenteri
  • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
  • Toteutuneet liikevaihdot, tulokset ja yhtiön suoritus

Näin seuraat tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Elisa aloitti vuoden vakaalla suorituksella
Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat