Mistä ETF-rahastoista saa korkeaa korkotuottoa?

Historiallisen matala korkotaso aiheuttaa sijoittajille päänvaivaa. Turvallisten korkoinstrumenttien odotetut tuotot ovat historiallisen matalalla. Mistä sijoittaja voi saada korkeaa korkotuottoa ja mitkä ovat riskit?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Historiallisen matala korkotaso aiheuttaa sijoittajille päänvaivaa. Turvallisten korkoinstrumenttien odotetut tuotot ovat historiallisen matalalla. Mistä sijoittaja voi saada korkeaa korkotuottoa ja mitkä ovat riskit?

Markkinaympäristö

Korkosijoittajalla on vaikeat ajat. Korkoinstrumenteilla on takana pitkä nousukausi, joka on vääjäämättä päättynyt. Turvalliset korkoinstrumentit, kuten valtionlainat ja korkean luottoluokituksen yrityslainat, sekä näihin sijoittavat rahastot tarjoavat lähellä nollaa olevaa odotettua tuottoa.

Heikkoon odotettuun tuottoon ovat johtaneet nollatasolle painunut korkotaso (suunta vain ylöspäin talouden vahvistuessa) sekä voimakkaasti kasvaneet inflaatio-odotukset.

Korkokehitys on näkynyt esimerkiksi Saksan 10-vuotisten valtionlainojen hinnoissa (punainen viiva). Hinnat ovat tulleet yli 10 % alas kesän huipputasoilta. Samana aikana Helsingin pörssin osakkeet ovat tuottaneet 25 %.

Yli 10 %:n kurssilaskun Saksan valtionlainoissa on aiheuttanut vaivainen 0,6 %-yksikön nousu korkotasossa. Turvaa hakeneet sijoittajat ovatkin saaneet turskaa.

Alla olevassa kuvassa on Saksan 10-vuotisen valtionlainan tuotto maturiteettiin (yield) kehitys.

Lähde: Bloomberg. Bloomberg LC:n luvalla.

Mistä korkotuottoa?

Olemme tuoneet ETF-työkaluun noin sadan korkoinstrumentteihin sijoittavien ETF:ien ”tuotto maturiteettiin” ja ”duraatio” -tiedot. Sijoittaja voi vertailla, minkälaista korkotuottoa on tarjolla ja minkälaisella korkoriskillä. Duraatio on ETF-rahaston kassavirtojen painotettu keskimääräinen takaisinmaksuaika. Se mittaa myös rahaston riskiä korkotason muutoksiin.

Korkeinta korkotuottoa tarjoaa tällä hetkellä SPDR:n USA:laisiin high yield -lainoihin sijoittava ETF. Tuotto maturiteettiin on lähes 7 %.

Korkeaa korkotuottoa etsiville olemme tehneet valmiin listan. Se löytyy ETF-valintatyökalusta valitsemalla ”Sijoitusideoita” ja ”Korkeaa korkotuottoa”

Muista nämä!

  • Korkorahastoihin (perinteiset rahastot ja ETF:t) liittyy seuraavia riskejä
    • Korkoriski (kuinka herkkä rahaston arvo on korkotason muutoksille, tätä mitataan duraatiolla) korkea duraatio on korkea korkoriski
    • Luottoriski (mitä korkeampi luottoriski, sitä suurempi osuus rahaston korkoinstrumenteista todennäköisesti joutuu maksuvaikeuksiin eli ei pysty maksamaan lainan korkoa tai pääomaa takaisin ajallaan)
    • Valuuttariski (euroalueen ulkopuolelle sijoittaessa sijoittaja altistuu valuuttakurssiriskille. Huom! Vaikka ETF:n kaupankäyntivaluutta olisi euro, tämä ei poista valuuttakurssiriskiä. ETF-rahastoista tosin löytyy valuuttakurssisuojattuja vaihtoehtoja.)
    • Markkinahintariski (markkinat hinnoittelevat korkoinstumentteja päivittäin ja hinnat vaihtelevat. Esimerkiksi Trumpin valinta laski kehittyvien markkinoiden lainojen hintoja, koska Trumpin politiikan pelättiin vahingoittavan kehittyvien markkinoiden valtioiden talouksia ja yritysten toimintaedellytyksiä)
  • Katso Korkotuoton Metsästäjä, joka on 4 %:n vuotuista korkotuottoa kaikissa markkinatilanteissa tavoitteleva ETF-mallisalkku
  • Myös vertaislainat ja suorat sijoituskohteet tarjoavat nyky-ympäristöön houkuttelevaa korkotuottoa

Sijoittaja.fi:n valinnat korkean korkotuoton ETF-rahastoiksi!

jasensisalto_kirjaudu

Sinua voisi kiinnostaa
ETF-rahastot ja niiden vertailu: Mitä tietoja löydät ETF-työkalusta?
Puolustusteollisuuden ETF:t vertailussa
Indeksisijoittamisen harhakäsitykset ja riskit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat