Täysi hyöty irti matalista koroista

Velallisella menee nyt hyvin. Korot jatkavat ennätysmatalina ja lainat lyhenevät. Velallisen onni ei kuitenkaan jatku ikuisesti. Taloustilanteen lopulta normalisoituessa myös korot nousevat. Matalista koroista kannattaa siis nyt ottaa täysi hyöty irti!

Vieraileva kirjoittaja
Vieraileva kirjoittaja

Velallisella menee nyt hyvin. Korot jatkavat ennätysmatalina ja lainat lyhenevät. Velallisen onni ei kuitenkaan jatku ikuisesti. Taloustilanteen lopulta normalisoituessa myös korot nousevat. Matalista koroista kannattaa siis nyt ottaa täysi hyöty irti!

Kun korot ovat matalalla, lainanhoitokulut pysyvät kurissa. Moni velallinen on säästänyt korkokuluissa jo pitkän pennin useamman vuoden ennätysalhaisena jatkuneen korkotason ansiosta. Fiksu velallinen miettii kuitenkin myös tulevaa. Jos alhaisesta korkotasosta haluaa täyden hyödyn irti, kannattaa lainan korko kiinnittää pidemmälle aikavälille korkosuojauksella.

Tilanne korkosuojaukselle on nyt otollinen

Lyhyet korot ovat nyt historiallisen matalalla, mutta korkosuojausten hinnoitteluun vaikuttaa suurimmaksi osaksi pitkien korkojen tilanne ja niiden osalta on jo nähty selvää liikehdintää korkeammille tasoille. Euroopan talous osoittaa elpymisen merkkejä ja toinen koronnosto lähestyy talousveturin asemaa havittelevassa Yhdysvalloissa. Tämä tarkoittaa sitä, että mahdollista korkojen nousua voidaan nähdä myös eurokoroissa USAn vanavedessä. Nyt vallitsevalta ennätysmatalalta tasolta saadaan korkosuojaus lukittua lainalle – tulevaisuutta varten. Näin yritys varmistaa itselleen edulliset lainanhoitokustannukset pitkälle aikavälille ja ottaa täyden hyödyn irti vallitsevasta matalasta korkotasosta.

Korkotason nousu on merkittävä korkoriski yrityksille

Yritysluotot on Suomessa sidottu lyhyisiin euribor-korkoihin, joiden matalasta tasosta asiakkaat ovat viime vuosina hyötyneet merkittävästi. Tämänhetkinen korkotaso on historiallisen matala. Tämä tilanne ei voi kuitenkaan jatkua ikuisesti. Korkotason noustessa euribor-korkoihin sisältyy merkittävä korkoriski yritysten talouden näkökulmasta. Kahdentoista kuukauden euribor-korko on vuoden 1999 jälkeen ollut keskimäärin noin 2,5 % tasolla. Vuonna 2008 se nousi yli 5,5%:iin.

Suojaamatta jätettäessä merkittävä osa ennätysmatalan korkotason hyödyistä jää saamatta, kun korkotaso nousee tulevaisuudessa. Korkokulujen lukitsemisesta nykyisille tasoille on aikaisemmin saanut vain haaveilla. Otetaan esimerkiksi yrityksen omien tilojen investointi: 10 vuoden investointilainalle voi yritys lukita korkotasonsa jopa alle 0,70%:iin, kun pankkien asiakaskohtaista lainamarginaalia ei oteta tässä huomioon. Ja vaikka sopimuksen mukaista kiinteää korkoa alkaisi maksamaan vasta esim. kahden vuoden kuluttua, niin korkotaso on edelleen alle 1,0%:in (kiinteän koron sopimus tehdään nyt, mutta sen maksaminen alkaa sovitusti tulevaisuudessa ja tällä välin asiakkaan lainan korko on esim. 12 euribor + asiakaskohtainen marginaali). Onko siis mitään syytä riskeerata, että saavutettavissa oleva hyöty menetetään?

Korkosuojausten pidentämistä on syytä harkita nyt

Kytketty korkosuojaus sopii hyvin korkoriskin suojaamiseen, kun halutaan vaivattomasti suojata laina. Myös olemassa olevien korkosuojausten pidentämistä on syytä harkita nyt, kun korkoympäristö on poikkeuksellisen matala. Mikäli olemassa olevat laina-ajat ovat lyhyitä, koron voi kiinnittää laina-aikaa pidemmälle tulevaisuuteen koronvaihtosopimuksella, jos tietää, että rahoitustarve säilyy.

Koronvaihtosopimukset ovat kiinteäkorkoisia lainoja joustavampi ja edullisempi tapa hallita korkoriskiä. Yrityksen luotot voivat koostua monen eri rahoittajan lainaamina, mutta korkoriskiä voidaan suojata keskitetysti ja hallitusti Osuuspankista. Räätälöidyillä ratkaisuilla yritys voi kohdistaa suojaustoimenpiteet halutuille ajanjaksoille ja ottaa lisähyötyä korkokustannuksiinsa vaikka siitä, että korot eivät nousisikaan markkinoiden hinnoittelun mukaisesti. Näistä ratkaisuista me OP:ssa kerromme mielellämme lisää ja mitoitamme ratkaisumme yrityksesi tilanteeseen.

Varaudu korkojen nousuun

Paras aika varautua korkojen nousulle on siis juuri nyt, kun paine korkojen nousulle ei ole suuri – suojautuminen on tällöin edullista. Suojautumatta jättäminen on turhaa spekulointia. Korkoriskin suojaamisessa ei siis ole kyse nykyhetken tarpeesta vaan varautumisesta tulevaisuuteen. Suojautumalla korkoriskiltä voidaan yrityksessä keskittyä liiketoimintaan ”täysillä” jättäen korkomarkkinoiden heiluminen muiden huoleksi.

Artikkelin kirjoittaja on Jukka Rajavaara, Sales Manager, OP Yrityspankki Oyj:stä.

Katso video korkosuojauksesta

Webinaari erityisesti kiinteistösijoittajille korkosuojauksesta. Puhujina Hannu Huuskonen Sijoittaja.fi:stä ja Jukka Rajavaara OP:sta.

Kiinnostuitko korkosuojauksesta?

Jätä meille yhteystietosi, niin otamme yhteyttä.

[contact-form-7 id=”45510″ title=”Korkosuojaus”]

Sinua voisi kiinnostaa
Korot ovat euroalueella aivan liian korkeat – EKP:n pitäisi nopeasti muuttaa politiikkaansa
Fed piti ohjauskoron ennallaan – ennakoi edelleen kolmea koronlaskua tälle vuodelle
SijoittajaPro osavuosikatsaus
Salkkukatsaus: listaamattomilla yrityslainoilla yli 10 prosentin tuotto
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat