Osinkoyhtiöihin sijoittaminen on helppoa

Tähän aikaan vuodesta blogeihin ja talousmediaan alkaa ilmestyä kirjoituksia osinkoyhtiöistä ja niihin sijoittamisesta. Usein sijoittamisesta tehdään äärimmäisen työlästä. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Tähän aikaan vuodesta blogeihin ja talousmediaan alkaa ilmestyä kirjoituksia osinkoyhtiöistä ja niihin sijoittamisesta. Usein sijoittamisesta tehdään äärimmäisen työlästä. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla.

Usein kirjoituksissa sijoittajia kehotetaan etsimään yhtiöitä, joilla on nouseva osinkohistoria, korkeahko osinkotuotto ja hyvä ennustettu osinko. Lisäksi sijoittajan pitäisi perehtyä yhtiön liiketoimintaan, laadullisiin elementteihin, markkinoihin, yhtiön johtoon, riskeihin ja megatrendeihin.

Nämä tekijät pitäisi arvioida, kenties pisteyttää ja yhtiöt laittaa paremmuusjärjestykseen. Sijoittajan tulisi tämän syvällisen analyysin jälkeen sijoittaa kyseisiin yhtiöihin, mutta ajoittaa sijoituksensa oikein, ettei tule ostettua laadukasta osinkoyhtiötä liian kalliilla. Kuulosta äärimmäisen työläältä – jopa mahdottomalta tehtävältä.

Ammattilaisetkaan eivät pysty ennustamaan tulevaisuutta

Piensijoittaja voi kuitenkin huokaista helpotuksesta. Kokeneimmatkaan ammattisijoittajat eivät kykene yllä mainittuun. Yhtiöitä seuraavat analyytikot, jotka tuntevat yhtiöt läpikotaisin, eivät pysty ennustamaan yhtiön tulosta 12 kk:n päähän. Tämä on todettu useissa sijoitustutkimuksissa. Salkunhoitajat, joiden sijoitusstrategiana on laadukkaat osinkoyhtiöt, vain harvoin voittavat markkinatuoton puhumattakaan oikeasta vertailuindeksistä eli laadukkaiden osinkoyhtiöiden kurssikehityksestä lasketusta indeksistä.

Syynä tappiolle ovat liian korkeat kulut suhteessa tuotettuun lisäarvoon ja se, että näkemyksen ottoa varotaan. Indeksistä ei haluta poiketa liikaa, koska indeksille häviötä on inhottava selitellä. On toki myös poikkeuksia ja tällöin sijoittajan kannattaa salkunhoitajalle maksaa.

Miten löydän osinkoyhtiöt?

Tähän tarpeeseen kehitimme Suomalaisten osakkeiden valintatyökalun. Työkalu purkaa osakkeet atomeiksi ominaisuuksien perusteella. Ominaisuudet pisteytetään 1-10 -asteikolla. Kokonaispisteluku syntyy ominaisuuspisteiden painotettuna keskiarvona, joka on skaalattu siten, että 100 on paras.

Mitä korkeammat pisteet, sitä houkuttelevampi osake on

Yhtenä ominaisuutena on Osinkoarvostus. Korkeat osinkopisteet kertovat, että yhtiöllä on nouseva 6 vuoden osinkohistoria ja että osinkotuotto on hyvä.

Sijoittaja voi nappia painamalla valita Osinkokone-yhtiöt, jolloin työkalu listaa kaikki yhtiöt, joiden Osinkoarvostus-pisteet ovat kiitettävät. Tämän jälkeen sijoittaja voi tarkastella, mitkä Osinkokone-yhtiöt ovat saaneet parhaimmat kokonaispisteet. Näin sijoittajalla on valmis lista, joka kertoo lahjomattomasti, mitkä ovat houkuttelevimmat Osinkokone-yhtiöt tällä hetkellä.

TOP-5 Osinkokoneet per 30.9.2015

Osinkokoneet

Myös ETF:istä löytyy laadukkaisiin osinkoyhtiöihin sijoittavia rahastoja

Sijoittaja, joka haluaa päästä helpommalla, voi sijoittaa suoraan ETF-rahastoon. Tarjolla on useita eri osinkostrategialla osakkeita valitsevia ETF-rahastoja. Sijoittajan ei tarvitse itse huolehtia osakkeiden valinnasta, eikä riittävästä hajautuksesta. Rahasto tekee sen sijoittajan puolesta.

Tässä kaksi tehokasta ETF-rahastoa, jotka sijoittavat osinkoyhtiöihin

  • Euroopan laadukkaat osinkoyhtiöt ETF
  • Tuotto vuoden alusta 12,0 %
  • Tehokkuuspisteet 68
  • Hallinnointipalkkio 0,45 %
  • Kaupankäyntivaluutta euro
  • Jakaa tuotto-osuutta
  • Suurimmat sektorit: Yhdyskuntapalvelusektori 26,9 %, Syklinen kulutus 26,2 %, Telekommunikaatio 22,4 %.

Sinua voisi kiinnostaa
Viikon kasvuosake: Puuilon osakkeella on vahva momentti päällä
Tekoälyuutiset: GPT-4 ei ole enää paras
Viikon osinko-osake: Wulff Groupin osakkeella 5,8 prosentin osinkotuotto
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat