Nordean rahastojen hinnat alkavat joustaa

Rahasto-osuuksien kysyntä ja tarjonta alkavat vaikuttaa joidenkin Nordean rahastojen arvoihin toukokuussa. Tavoitteena on suojata pitkäaikaisten sijoittajien etuja.

Vieraileva kirjoittaja
Vieraileva kirjoittaja

Rahasto-osuuksien kysyntä ja tarjonta alkavat vaikuttaa joidenkin Nordean rahastojen arvoihin toukokuussa. Tavoitteena on suojata pitkäaikaisten sijoittajien etuja.

Nordea tuo rahasto-osuuksien joustavan hinnoittelun (swing pricing) Suomeen toukokuussa. Tavoitteena on suojata pitkäaikaisia rahastosijoittajia kustannuksilta, jotka lyhytaikaiset sijoittajat ostoillaan ja myynneillään rahastoille aiheuttavat.

Kustannuksia syntyy, kun rahasto joutuu sijoittajien isojen liikkeiden vuoksi muokkaamaan salkkuaan eli ostamaan tai myymään arvopapereita. Ne syövät rahaston kaikkien omistajien tuottoa sitä enemmän, mitä levottomammin sijoittajat käyttäytyvät ja mitä ohuemmilla markkinoilla rahasto toimii.

Nordea on ottanut mallia maailmalta. Se on itsekin harjoitellut joustavaa hinnoittelua muutamissa Luxemburgiin rekisteröidyissä rahastoissa, mutta innokkaimmin joustavaa hinnoittelua ovat käyttäneet amerikkalaiset, sveitsiläiset ja brittivarainhoitotalot. Joidenkin selvitysten mukaan se on parantanut rahastojen pitkäaikaista tuottoa, mutta lisännyt hieman niiden arvonvaihtelua.

Joustoa on kahta sorttia

Joustavan hinnoittelun avulla rakennetaan linkki rahasto-osuuden arvon ja rahaston pääomavirtojen välille. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että rahaston nettopääomavirtojen annetaan vaikuttaa siihen, mihin hintaan sijoittajat saavat rahasto-osuuksia kulloinkin ostaa ja myydä. Jos sijoittajat ovat ostaneet eli merkinneet rahasto-osuuksia enemmän kuin ovat niitä myyneet, rahasto-osuuden kaupantekoarvoa korjataan ylöspäin. Jos taas lunastukset eli sijoittajien yhteen lasketut myynnit ovat ylittäneet merkinnät, tätä arvoa korjataan alaspäin.

Joustohinnoittelussa rahasto-osuuden myyjä saa siis alemman hinnan, jos myy osuutensa sellaisena päivänä, kun rahaston nettomerkinnät ovat negatiiviset. Vastaavasti rahasto-osuuden merkitsijä saa tällaisena päivänä rahasto-osuuden halvemmalla. Nettomerkintöjen ollessa positiiviset myyjä saa paremman hinnan ja merkitsijä alemman hinnan. Joustohinnoittelusta siten hyötyvät vastavirtaan kulkevat sijoittajat sekä pitkäjänteiset rahastosijoittajat, jotka eivät tee lisämerkintöjä tai lunastuksia.

Rahaston hinnoittelu voi olla täysin tai osin joustavaa.

Täysin joustavaksi muuttuu Nordean osakeindeksirahastojen: Euroopan, Maailman ja Suomen hinnoittelu. Se tarkoittaa, että rahasto-osuuden arvoa muutetaan aina, kun rahastossa on nettomerkintöjä tai -lunastuksia. Oikaisukerroin on yleensä 0,10–0,30 prosenttia ja enintään 0,50 prosenttia.

Korkorahastoissa (Corporate Bond, Euro Yrityslaina Plus, Kehittyvät Korkomarkkinat, Korkotuotto, Private Banking Focus Korko ja Yrityslaina Plus) joustetaan vain osittain. Arvo joustaa vain silloin, kun nettomerkinnät ylittävät ennalta määritellyn kynnyksen. Sen korkeuden rahastoyhtiö pitää omana tietonaan. Oikaisukerroin on yleensä 0,40–0,70 prosenttia ja enintään 1,75 prosenttia.

Rahastoyhtiö voi vaikuttaa sijoittajien käyttäytymiseen myös merkintä- ja lunastuspalkkioilla. Kärsivälliseen omistamiseen rohkaisevat esimerkiksi korkeat tai omistusaikaan sidotut palkkiot. Jos sijoittajien maksamat palkkiot jyvitetään rahastoihin, niiden avulla voidaan myös keventää pitkäaikaisten sijoittajien kulukuormaa. Nordeassa näin ei tehdä.  Joustava hinnoittelu ei tuo muutoksia sen merkintä- ja lunastuspalkkioihin

Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat